Se schimbă garda

FOTO: Noul director trage un semnal de alarmă: Ambulanţa funcţionează în condiţii improprii

FOTO: Noul director trage un semnal de alarmă: Ambulanţa funcţionează în condiţii improprii

Situaţia Serviciului Judeţean de Ambulanţă Sibiu este „mai mult decât tragică”, în condiţiile în care în întreg judeţul există o singură ambulanţă cu cel mai ridicat nivel de dotare, tip C, şi un deficit de cinci medici specialişti, potrivit conducerii instituţiei

 

Declaraţia a fost făcută de actualul director al serviciului, Ioan Ovidiu Luca, care preluat această funcţie în urmă cu aproximativ două săptămâni. Luca a făcut deja o solicitare către Ministerul Sănătăţii, pentru a pune în vedere situaţia necesarului de personal în judeţul Sibiu. „Am solicitat opt medici, zece asistenţi şi 15 ambulanţieri şi cinci operatori radio de telefonie. Eu sper să mi se aprobe toţi. Ministerul a cerut această situaţie pentru că sunt zvonuri că s-ar debloca ceva posturi”, a anunţat directorul.

Lipsuri peste tot

 

În municipiul Sibiu, activează în prezent o singură maşină de tip C, nouă de tip B şi una de consultaţii la domiciliu, iar pentru consultaţii sunt disponibile două maşini A1 şi două A2. Toate acestea sunt deservite de opt doctori, directorul medical, 27 de asistenţi, patru operatori şi 25 de ambulanţieri. „Asta înseamnă cinci echipaje pe zi şi patru pe noapte, ceea ce este foarte puţin pentru zona pe care o deservim”, recunoaşte Luca. Nici la Mediaş situaţia nu este mai bună, având în vedere că acolo lucrează un singur medic, 14 asistenţi, 18 ambulanţieri şi cinci operatori de radio-telefonie. La Cisnădie, doi medici deservesc serviciul de ambulanţă, alături de cinci asistenţi şi cinci ambulanţieri. Cel mai prost stă Agnita, unde nu există nici un medic specialist, ci doar cinci asistenţi şi şase ambulanţieri. În aceste condiţii, actualul director al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Sibiu a ţinut să precizeze că „Medicină de calitate se face, dar există timp de aşteptare în anumite situaţii”.

 

Investiţii în infrastructură

 

Nici locaţia în care serviciul de urgenţă îşi desfăşoară activitatea nu este într-o stare prea bună. Structura halei care adăposteşte ambulanţele este putredă şi riscă să se prăbuşească la un cutremur mai puternic. „Domnul preşedinte Martin Bottesch a venit şi a văzut situaţia, iar săptămâna aceasta urmează să vină un expert, pentru că nu poate dispune demolarea fără o expertiză tehnică. Pe

de altă parte, renovarea ar costa de două ori mai mult. Hala este făcută pe o structură de lemn, care nu mai este drept, este putred, iar zidurile sunt numai să nu bată vântul. Expertul va decide dacă o vom reconsolida sau o vom demola şi construi una nouă”, a precizat Luca, pentru Mesagerul de Sibiu. Şi sediul personalului operativ ar avea nevoie de geamuri şi uşi noi, investiţie pe care preşedintele Consiliului Judeţean a fost de acord să o demareze.

 

O nouă conducere

O dată cu schimbarea directorului, Serviciul Judeţean de Ambulanţă Sibiu va avea şi un nou comitet director, format din director medical, director economic şi asistent şef. „În 8 decembrie va începe efectiv concursul cu proba de dosare care este eliminatorie, testul grilă care de asemenea va fi eliminatoriu – minim nota 7, după care vor trebui să pregătească un proiect de management pe teme date. Apoi va fi susţinerea proiectului şi interviul de selecţie care se vor desfăşura împreună. Pe 13 se va finaliza concursul cu tot cu rezultate şi răspuns la contestaţii, dacă va fi cazul, după care se vor semna contractele de management”, detaliază Luca. Concursul este deschis tuturor cadrelor medicale interesate, care se pot înscrie în perioada 14-21 noiembrie.

 

Ovidiu LUCA | director SAJ

 

„Când voi avea şi eu acest comitet director, va fi mai uşor şi pentru mine, deşi legea spune că din acest comitet director pot face parte, conform cu organizarea internă. Eu aş putea să nu mai angajez pe nimeni, să îmi duc singur proiectul. Teoretic este posibil, dar practic este imposibil.”

 

 

Tags:

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*