Șelimbăr: 2021, un an al dezvoltării

Infrastructura este prioritară și anul acesta pe lista obiectivelor de investiții ale Primăriei Șelimbăr. Administrația condusă de Marius Grecu pune pe primul loc dezvoltarea, pentru care va rezerva cea mai mare parte a bugetului local.

În perioada imediat următoare, la Șelimbăr vor fi reluate lucrările de modernizare a străzilor. „După 15 martie vor începe lucrările pe str. Dinicu Golescu, apoi mai avem investiții pe str. Țebea, acces str. Octavian Goga, finalizarea zonei de promenadă din zona Pictor Nicolae Brana, finalizarea străzii Sevișului. Sunt în lucru străzile Salcâmului și Lucernei. De asemenea, avem în execuție lucrările pentru reabilitarea drumului de legătură între Mohu și Bungard“, a precizat primarul Marius Grecu.

Lucrări noi

În proiectul bugetului local au fost prevăzute fonduri și pentru demararea unor șantiere stradale noi. Astfel, cea mai lungă stradă care urmează să intre în modernizare anul acesta este Trifoiului. De asemenea, se va lucra pe străzile: Unirii, Sabin Bălașa, Ion Creangă, Ion Rațiu, Stejarului, Petru Rareș, Carmen Sylva, Junimii, Gării, Nouă și Treboniu Laurian. În satul Veștem, administrația locală și-a propus reprofilarea străzii principale, în lungime de aproximativ 1,2 km. „Dorim să introducem cablurile metropolitane în subteran, sub trotuare, să facem canalizarea pluvială, să extindem acostamentul drumului prin acoperirea rigolelor, astfel încât să amenajăm locuri de parcare corespunzătoare cu acces la proprietăți și în același timp trotuarele să rămână libere pentru circulația pietonală. Nu în ultimul rând, prin acest proiect vom crea spații verzi“, detaliază Marius Grecu.

Zona de agrement Șopa prinde contur, iar asta este o veste bună nu doar pentru locuitorii din Șelimbăr, ci și pentru sibieni. „La Șopa am terminat pistele de biciclete, dar acum, în proiectul de buget, va fi prinsă legătura dintre pistele de la pădurea Șopa și Șelimbăr, în zona stadionului“, a mai spus Grecu.

O altă prioritate pentru Primărie este stația de pompare din cadrul rețelei de canalizare de la Șelimbăr, după ce în celelalte sate ale comunei problema a fost rezolvată. „În satele Mohu, Bungard și Veștem, am finalizat stațiile de pompare de la sistemul de canalizare, ceea ce înseamnă că de acum nu mai deversează în Cibin. Toate sunt funcționale și deversează în stația de epurare. Este un lucru important. Vom porni și stația de pompare de la Șelimbăr, de pe strada Decebal, singura care ne-a mai rămas de rezolvat. Acum refacem din nou documentația pentru aviz, sper să-l primim, licitația s-a făcut din septembrie, avem contractul semnat și am bătut pasul pe loc din cauză că, în mod eronat, acolo s-a întabulat CFR pe proprietatea comunei, dar până la urmă am discutat cu ei și se va îndrepta situația“, afirmă Marius Grecu.

Proiecte în domeniul social

Educația este o prioritate pentru Șelimbăr, adaugă edilul, potrivit căruia în acest an se va da în folosință o grădiniță nouă și vor începe lucrările la o alta. „În 2021 se vor finaliza lucrările la grădinița de pe strada Doamna Stanca și vor începe lucrările la grădinița din Cartierul Tineretului. Este prioritar ca grădinița de pe Doamna Stanca să o finalizăm până în septembrie“, a mai anunțat Grecu.

Prima grădiniță care se construiește în Șelimbăr după 1989, pe strada Doamna Stanca, va avea peste 1.000 de metri pătrați și va putea găzdui 150 de copii

S-au făcut eforturi și pentru a asigura mai mult spațiu Școlii Gimnaziale „Mihai Viteazu“, astfel încât, la inițiativa primarului Marius Grecu, sediul primăriei a fost cedat în favoarea unității de învățământ și au fost amenajate aici nouă săli de clasă și o sală de sport.

Primăria Șelimbăr va realiza, anul acesta, locuri de joacă pe străzile Țebea și pe Doamna Stanca.

Primarul Grecu estimează că în luna mai va putea fi dat în folosință și sediul ISU-SMURD din Șelimbăr, o altă investiție esențială pentru bunul mers al comunității.

Nu în ultimul rând, urmează să fie construite capele mortuare în satele Mohu și Bungard, iar cea de la Veștem este deja aproape de finalizare.

Tehnologia în slujba administrației și a cetățenilor

La Șelimbăr, administrația locală este aproape complet digitalizată. Cetățenii pot urmări în direct pe internet ședințele Consiliului Local, au la dispoziție pe www.primariaselimbar.ro un portal unde pot afla noutățile comunei și alte informații de interes public, pot depune documente și urmări stadiul lor, își pot plăti taxele sau amenzile, se pot programa în audiență, pot semnala probleme de competența Primăriei, iar în curând vor fi beneficiarii unui concept modern de interacțiune cu Primăria, unic în România: DocuBox. „În prima fază, vom deschide un DocuBox la sediul Primăriei și unul la centrul comercial, după care vrem să începem în cartiere. Abia aștept să îl punem în funcțiune! Nici nu l-am anunțat bine și deja toți ne întreabă cum pot să implementeze și ei acest sistem“, ne-a mărturisit Marius Grecu.

Prin serviciul DocuBox, care va fi implementat în prima jumătate a acestui an, actele care nu pot fi transmise online pot fi preluate la orice oră de la căsuțe poștale, asemănătoare cu cele folosite de companiile de comerț online sau cele de livrare. Pentru documentele care încă au nevoie de semnătură olografă, primăria va pune la dispoziție cutii de depunere a actelor. Acestea vor genera un număr de înregistrare de îndată ce sunt închise, iar cetățenii își pot prelua apoi de aici documentele în original. „Locuitorii din Șelimbăr pot transmite online primăriei orice document sau sesizare, însă, mai mult decât atât, acum vor putea și prelua documentele pentru care în mod normal trebuia să se deplaseze la un ghișeu, deschis între anumite ore. În contextul pandemiei, dar și pentru că tendința noastră este de a ține pasul cu tehnologia, anunțăm acum un nou serviciu prin care aceste documente care conțin semnătură olografă și nu pot fi transmise online, pot fi ridicate la orice oră din zi sau din noapte. Le mulțumesc celor de la TNT Computers pentru parteneriat și pentru lucrurile bune pe care le-am realizat împreună“, a declarat primarul.

Discuții constructive

Implicarea cetățenilor în bunul mers al comunității și în procesul de luare a deciziilor este un avantaj semnificativ al Șelimbărului. În urma procesului de dezbatere publică privind elaborarea strategiei de dezvoltare locală a comunei Șelimbăr pentru perioada 2021-2027, lista de investiții a fost completată în conformitate cu propunerile localnicilor, iar o serie de sugestii care nu reprezintă neapărat proiecte strategice, dar contribuie la îmbunătățirea procesului administrativ, au fost adaptate în activitatea curentă. Nu peste mult timp, șelimbărenii vor avea ocazia să își spună cuvântul și în contextul elaborării noului Plan Urbanistic General (PUG).

Ritmul de expansiune al Șelimbărului rămâne constant, iar administrația locală este obligată să găsească soluții, spune primarul Marius Grecu

„Discuțiile cu oamenii sunt constructive, ai multe idei de preluat. Dacă stai închis într-un birou, nu poți să cunoști prioritățile cetățenilor, dar dacă ai contact cu ei și discuți cu fiecare în parte, afli ce își doresc și cum văd ei direcțiile de dezvoltare. În curând, intenționăm să lansăm în dezbatere publică și Planul Urbanistic General, o problemă importantă, și dacă reușim să îl aprobăm până la sfârșitul anului ar fi ideal, dacă nu – la începutul anului viitor. Și după aceea să intrăm pe niște reguli clare și precise pentru toată lumea. Avem GIS-urile făcute, iar după ce va fi încărcat PUG-ul online, oricine poate da un click, de acasă, să afle foarte simplu ce poate construi pe parcela respectivă, ce se încadrează și ce trebuie respectat“, arată Marius Grecu.

Șelimbărul continuă să se dezvolte

Nici măcar pandemia nu a putut încetini ritmul de evoluție imobilială și demografică a Șelimbărului, astfel că pentru administrație este o provocare să țină pasul pentru a răspunde cerințelor unei populații în continuă creștere. „Ritmul de expansiune a Șelimbărului rămâne constant, în continuare se construiește la fel de mult. Media anuală este de aproximativ 900 de unități locative întabulate. După municipiul Sibiu, în județ avem cea mai mare rată de creștere. Despre Șelimbăr și Cartierul Arhitecților se spune că sunt «dormitoarele» Sibiului, trebuie depășită această etapă și să avem infrastructură corespunzătoare, grădinițe, locuri de joacă, lucruri necesare în perspectivă. Sigur că nu poți să le faci de pe o zi pe alta. Dar eu zic că suntem pe drumul cel bun, până la urmă vom găsi soluții, ne vom descurca și vom rezolva toate aceste probleme, fiindcă pentru asta am primit votul oamenilor“, a mai spus Marius Grecu pentru Mesagerul de Sibiu.

Record al plăților online

Tot mai mulți contribuabili, persoane fizice sau juridice, folosesc serviciile online ale administrației locale din Șelimbăr. În luna ianuarie, încasările realizate prin sistemul online le-au depășit pe cele efectuate la ghișeu. Totodată, în ianuarie, încasările de la persoane juridice folosind site-ul Primăriei Șelimbăr au depășit suma plătită în întreg anul 2020, iar încasările de la persoane fizice, folosind site-ul Primăriei, au ajuns la jumătate din totalul încasat în tot anul trecut, prin aceeași metodă. Pe site-ul Primăriei Șelimbăr, contribuabilii pot face plăți folosind internet banking-ul sau introducând datele de validare ale unui card. Primăria oferă și posibilitatea plăților scanând QR code-ul generat pentru fiecare contribuabil prin decizia de impunere.

„Aglomerația la ghișee s-a redus și încasările sunt tot mai mari. Ne bucurăm că populația este receptivă la noile facilități și le exploatează la maxim“, conchide Marius Grecu.

Susținere pentru mișcarea sportivă

Sportul este și în 2021 sprijinit la Șelimbăr. În afară de finanțarea cluburilor sportive prin bugetul local, primarul Marius Grecu anunță construcția unei baze sportive în valoare de aproape 2 milioane de euro. „Vom susține în continuare cluburile sportive, mai ales că echipa de fotbal este pe primul loc și ne-am bucura foarte mult să promoveze. Finalizăm și baza sportivă, în parteneriat cu Compania Națională de Investiții, am accesat printre primii un proiect de bază sportivă tip I, în valoare de aproape 2 milioane de euro, cu gazon sintetic omologat chiar și pentru Liga 2, încă un teren multifuncțional pe lângă cel principal, instalație de nocturnă, vestiare și o tribună cu 500 de locuri. Trebuie să semnăm contractul în perioada imediat următoare, după care termenul de execuție este de 4 luni. Peste două săptămâni, echipa va relua antrenamentele. În toamnă erau înscriși peste 80 de copii, să vedem câți vor mai veni, acum, cu pandemia, dar în orice caz este un avantaj că avem o școală de fotbal și copiii nu trebuie să mai bată drumul la Sibiu. Îl avem pe Bogdan Maxim, antrenor cu licență Pro, avem și jucători care între timp și-au luat licențele pentru a pregăti, așa cum este Daniel Tătar, Alex Curtean, Cătălin Ojiga – care este și preparator fizic, sunt oameni care aparțin fenomenului, sunt profesioniști și au ideea de comunitate, s-au integrat, le pasă de Șelimbăr“, explică Grecu.

Atractiv pentru investitori

Anul 2021 se anunță destul de bun și în ceea ce privește investițiile private la Șelimbăr. Dacă, în 2020, lanțul de retail Mega Image și-a făcut intrarea în județul Sibiu cu două magazine în noile ansambluri rezidențiale de la Șelimbăr, de această dată economia locală va avea de câștigat prin planurile de consolidare ale unei companii din domeniul construcțiilor și a unuia dintre cei mai mari jucători din domeniul curieratului rapid. „Porr și-a stabilit locația la noi, în Parcul Industrial Șelimbăr, unde au deja o stație de betoane și vor să facă o stație de asfalt definitivă. Tot în parcul industrial, cei de la GLS își fac un nou hub. Au cel mai mare hub din Transilvania, iar cu extinderea pe care o pregătesc probabil că va fi cel mai mare din România. Investitorii au rămas în continuare atrași de Șelimbăr pentru că timp de 4 ani de zile nu am crescut nici o taxă, totdeauna le-am indexat doar cu indicele inflației“, susține primarul Marius Grecu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*