Șelimbărenii au ales pe Facebook stema comunei

În urma unei inițiative a primarului Marius Grecu, cetățenii din Șelimbăr au fost invitați pe pagina de Facebook a localității să aleagă una din cele patru variante de stemă ale comunei propuse de specialiștii în heraldică.

Pe Facebook, cea mai populară stemă a fost varianta C, însă decizia finală va fi decisă de consilierii locali, la următoarea ședință de consiliu local. ”Fiind vorba de un simbol al localității, am considerat că este extrem de important ca și cetățenii să-și spună punctul de vedere. Este evident că în Consiliul Local Șelimbăr se va lua decizia finală, însă cu siguranță că și decizia cetățenilor care au reacționat pe pagina de Facebook a localității va conta în această hotărâre”, a declarat primarul Marius Grecu.

Din cele 175 de opinii exprimate pe pagina de Facebook a comunei Șelimbăr, cei mai mulți internauți au apreciat varianta C a stemei – 108 voturi. Varianta A a primit 34 de voturi, varianta B – 19, iar varianta D, doar 14.

Stema comunei Şelimbăr se compune dintr-un scut triunghiular cu flancurile rotunjite, tăiat în șef de trei brâuri undate, primul și cel de al treilea de argint, cel de la mijloc albastru. În şef, pe fond roşu, se află patru stele de aur în cinci colţuri.

În partea inferioară, pe fond albastru, se află un personaj ecvestru  de argint. Calul stilizat, este cabrat spre dreapta cu picioarele dinainte ridicate. Călăreţul este uşor întors spre stânga, cu barbă şi mustaţă purtând pe cap o cuşmă cu pană în partea stângă, iar în mâna dreaptă ţinând căpăstrul calului. Mâna stângă este ridicată în sus, în care ţine o secure. Călăreţul este îmbrăcat cu o tunică  ce cade peste şolduri încheiată cu fireturi în 3 nasturi şi  cingătoare de care se leagă cu o curea, teaca de sabie aşezată în stânga călăreţului. Poartă pantaloni strâmţi, în picioare cizme înalte, pe umeri poartă o pelerină.

Scutul este timbrat cu o coroană murală de argint cu un turn crenelat.

Semnificația elementelor

Stelele indică numărul satelor componente ale comunei.

Brâurile undate reprezintă hidrografia localităţii-râul Cibin şi Seviş.

Personajul ecvestru face trimitere la voievodul Mihai Viteazu, care aduce aminte de bătălia acestuia de la Şelimbăr.

Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*