Semnal de alarmă

Contextul actual, dar și viitor, este sumbru pentru mediul de afaceri sibian și nu numai, avertizează Ciprian Faraon, președintele executiv al Patronatului Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Sibiu (IMMpact), într-o scrisoare deschisă adresată Consiliului Local Sibiu.

„Nimeni nu se aștepta la o asemenea dimensiune a crizei, generată fiind de pandemia COVID-19. Cele mai multe întreprinderi mici și mijlocii (IMM), cu precădere afaceri locale, românești, au, și vor mai avea, foarte mult de suferit. Vom avea cu siguranță multe firme mici care nu vor supraviețui. Cei mai mulți supraviețuiesc de la o lună la alta, nu au un fond de rezervă consistent“, susține Ciprian Faraon.

Măsurile actuale, „fără impact pentru antreprenori“

IMMpact face apel la autoritățile locale să sprijine real mediul de afaceri, prin măsuri care să le dea antreprenorilor o șansă în plus să treacă cu bine prin aceste moment dificil.

„Suntem convinși că nici un antreprenor responsabil nu se gândește, în aceste momente, la cum să facă profit, ci cum să supraviețuiască. În lipsa unor măsuri credibile din partea guvernului, fiscale și economice, cel puțin până în prezent, în favoarea mediului de afaceri, cu precădere față de IMM, cu impact imediat, dar și pe termen mediu, cerem sprijinul și înțelegerea autorităților locale. Simplele măsuri luate până astăzi, de amânare a unor taxe ori reducerea altora, la nivel local, fără impact pentru antreprenori (exemplificăm reducerea taxei hoteliere, ori a taxei pe terase), nu produc valoare adăugată firmelor sibiene, deoarece lipsesc și vor lipsi clienții, respectiv veniturile generate de aceștia“, este de părere Faraon. Acesta a adăugat că orice economie în bugetul unei firme, în astfel de momente, poate genera o gură de oxigen.

Propunerile IMMpact

Patronatul Județean al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Sibiu propune, pentru anul 2020, următoarele măsuri pentru sprjinirea mediului de afaceri:

  1. reducerea la 0,2% a impozitului pe clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelorjuridice, cota prevăzută în Codul Fiscal, la art. 460 alin. (2), fiind între 0,2% și 1,3%. Consiliul Local Sibiu a stabilit prin HCL 145/2019 această taxă la maximum de 1,3 %;
  2. anularea cotelor adiționale la impozitele și taxele locale pentru persoanele juridice, cele obligatorii prin Codul Fiscal fiind cu până la 50% mai mici față de cele stabilite prin hotărârea Consiliului Local Sibiu;
  3. reducerea impozitului pe clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, cota minimă prevăzută în Codul Fiscal, art. 458 alin. (1), fiind 0,2%, în contextul în care Consiliul Local Sibiu a stabilit această taxă la 0,5% din valoarea impozabilă a clădirii. „Aceste clădiri sunt fie date în comodat personelor juridice, proprietarii firmelor fiind și proprietarii clădirilor, fie sunt închiriate, venitul din chirie fiind de asemenea supus impozitării de către ANAF. Multe activități hoteliere, inclusiv apartamente în regim hotelier, sunt desfășurate în clădiri aflate în proprietatea persoanelor fizice. Această activitate este larg răspândită la nivelul Sibiului, foarte mulți antreprenori investind în unități de cazare“, a mai subliniat Faraon.
  4. suspendarea taxei privind eliberarea autorizațiilor pentru desfășurarea unor activități, precum restaurantele și barurile. „Sibiul este un oraș cu destinație turistică, destul de multe firme mici s-au profilat pe astfel de activități. În contextul COVID-19, chiar și în situația ridicării stării de urgență, aceste activități vor avea de suferit, cel puțin până la sfârșitul anului. Turiștii, dar și consumatorii locali vor fi reținuți în a consuma serviciile restaurantelor ori a unităților de cazare, dificultatea proprietarilor de astfel de firme rămânând foarte ridicată“, argumentează reprezentantul patronatului;
  5. reducerea taxei pe publicitate de la maximum 3% prevăzut prin Codul Fiscal și votat de Consiliul Local Sibiu, la minimum prevăzut prin lege, respectiv la 1%, pentru a încuraja consumul de publicitate al firmelor, astfel încât, treptat, activitățile antreprenoriale să fie reluate.

„Înțelegem că astfel de măsuri vor impacta semnificativ bugetul municipiului Sibiu pentru anul 2020, însă vă invităm la rațiune. Fără mediul de afaceri sau diminuarea semnificativă a acestuia, bugetul municipiului va fi afectat pe termen mediu și lung. Efectele vor fi în lanț, lipsa veniturilor se va resimți inițial la antreprenori, mai apoi la salariați, parte a comunității sibiene, și în final în întreg bugetul municipalității.  Puteți reprioritiza proiectele anunțate pentru acest an, concentrați-vă atenția pe mediul de afaceri și implicit pe comunitatea sibiană, sprijinindu-i“, îi îndeamnă reprezentantul IMMpact pe aleși.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*