Seria de Dezbateri „România Centenară”, Sibiu, 23 februarie 2017

Departamentul CENTENAR din cadrul Guvernului României organizează, în perioada 20 ianuarie – 16 martie 2017, o primă serie de dezbateri intitulată „România Centenară” în mai multe centre universitare. Demersul vine în continuarea apelului național lansat în septembrie 2016 de către Departamentul CENTENAR în scopul centralizării proiectelor propuse de autorități locale și universități în vederea pregătirii, organizării și desfășurării manifestărilor, a acțiunilor și proiectelor de aniversare a Centenarului Marii Uniri (1918-2018) și al Primului Război Mondial.

Scopul principal al Seriei de Dezbateri „România Centenară” este semnarea unui Parteneriat pentru Centenar, cu accent pe cultură și educație, între universități, Academia Română și Guvernul României, care să reprezinte o garanție pentru obținerea unor progrese notabile, până la 1 decembrie 2018, în realizarea celor mai importante inițiative de marcare a Centenarului. Se au în vedere propunerile trimise de universități, Academia Română și autoritățile locale către Departamentul CENTENAR la sfârșitul anului 2016.

Primele dezbateri

Primele patru dezbateri au avut loc pe 20 ianuarie 2017, la Constanța (Universitatea „Ovidius”), pe 27 ianuarie 2017, la Iaşi (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”), pe 3 februarie 2017, la Suceava (Universitatea „Ştefan cel Mare”) și pe 16 februarie 2017, la Alba-Iulia (Universitatea „1 Decembrie 1918”). Următoarea dezbatere „România Centenară” va avea loc joi, 23 februarie 2017, şi va fi găzduită de Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Evenimentul va avea loc în Sala Senatului a Universităţii, începând cu ora 12.00.

Inițiativa se înscrie în Programul de Guvernare 2017-2020 cu privire la marcarea Centenarului Marii Uniri și face parte din setul de acțiuni de pregătire a „Forumului României Centenare”, ce urmărește să-i reunească pe reprezentanții autorităților centrale și locale, pe cei ai mediului academic și cultural, precum și pe cei ai societății civile. Momentul culminant al „Forumului României Centenare” s-ar putea regăsi în semnarea unui Parteneriat pentru Centenar între universități, Academia Română și Guvernul României.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*