SFATUL PSIHOLOGULUI. Ce este burnout-ul și cum îl putem preveni?

Termenul de „burnout” se referă la un grup de manifestări ce apar ca urmare a stresului ocupational prelungit, ajungând până la o epuizare cronică resimțită la nivel mental, emoțional și fizic, în general de către persoanele care doresc și depun mari eforturi pentru a avea succes în cariera profesională.

Oana Vasiu – psiholog clinician, master în psihoterapie analitică

Programul de muncă prelungit, motivația ridicată de a obține performanță, sarcinile dificile și responsabilitățile crescute, toate acestea consumă multe resurse psihice și fizice, lăsând persoana stoarsă de puteri.

Semnele la care ar trebui să fim atenți sunt:

· epuizare fizică și emoțională (oboseală cronică, atenție și memorie deficitare, dificultăți în a desfășura activități ce în trecut erau ușoare, stări de furie, anxietate sau depresie)

· detașare și cinism (pesimism, lipsa bucuriei, auto-izolare)

· sentimente de ineficiență și de nemulțumire, lipsa motivației și a unui sens, apatie, iritabilitate, scăderea productivității și a performanței, apatie, neajutorare

· dificultăți alimentare și de somn (lipsa poftei de mâncare, insomnii, coșmaruri sau treziri dese peste noapte, uneori opusul – nevoie extrem de crescută de somn)

· unele manifestări somatice, cum sunt: dureri de cap și de spate, dificultăți de respirație, tulburări ale sistemului digestiv, circulator etc.

Ce putem face în momentul în care observăm apariția acestor simptome? Deși ne simțim neajutorați, este necesar să apelăm la ajutor din partea celorlalți. Fie că vorbim despre sentimentele și dificultățile noastre cu prietenii și familia, cu șeful sau colegii de muncă, sau apelăm la ajutor de specialitate (psiholog autorizat), este important să nu lăsăm simptomele să se agraveze.

Este important să dezvoltăm și să păstrăm relațiile cu persoanele în preajma cărora avem o stare bună, care ne ridică moralul. Acestea ne pot îndruma spre o reorganizare a activităților zilnice, în așa fel încât să ținem cont și de nevoile noastre de bază. Relațiile pozitive cu colegii de muncă ne pot ajuta și ele, deaoarece, în loc să ne izolăm, putem socializa în pauze și în timpul liber. O altă recomandare este de a evita relațiile cu persoane negativiste, care se plâng mult și ne produc o dispoziție proastă, deoarece vor crește pesimismul și sentimentele de cinism, lipsă a sensului și a bucuriei vieții, iritabilitatea. În același timp, implicarea într-o cauză socială cu importanță personală crescută, ne poate da un sens pozitiv al existenței, activarea energiilor și resurselor psihice și fizice, o motivație personală, mulțumire și bucurie de viață.

Ce putem face pentru a preveni apariția unui episod de burnout? În primul rând, trebuie să ținem cont de nevoile noastre de bază, de odihnă și hrană. Este important echilibrul zilnic, astfel că, pe lângă muncă, trebuie să ne facem timp pentru activități cu prietenii și familia, să facem exerciții fizice, să mâncăm sănătos și să fim atenți la simptomele corpului. Este important să ne stabilim un set de limite care să ne permită să ne putem opri din muncă la timpul potrivit pentru noi și să ne odihni atât cât ne este necesar. Relațiile cu ceilalți sunt foarte importante, de aceea este important să avem timp pentru prieteni, să ne facem prieteni noi atunci când avem ocazia și să dezvoltăm relații pozitive cu colegii de muncă.

Să nu uităm că suntem ființe sociale, ne-am născut și am crescut în relație cu ceilalți, iar fericirea noastră și starea de bine și de echilibru vor depinde întotdeauna de calitatea relațiilor cu cei din jur.


Oana VASIU

psiholog clinician, master în psihoterapie analitică

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*