SFATUL PSIHOLOGULUI | Stresul socio-politic

În ultimii ani, tot mai multe studii (de exemplu, cele efectuate de Asociația Americană de Psihologie, sau de cercetători precum psihologul clinician Alan J. Lipman) se concentrează pe a observa modul în care instabilitatea și luptele politice influențează psihicul populației unei țări. Simptomele de stres (în special în direcția anxietății), în aceste contexte, au fost evidente, chiar dacă ele sunt gestionate diferit de la un individ la altul.
Ce putem observa ca tendințe, în general? În primul rând, tehnicile de manipulare din campaniile politice se bazează pe reacțiile noastre bazale: grija pentru copii și bătrâni, siguranța financiară, siguranța socială și națională din toate perspectivele. Pentru aceasta, ele sunt puse în discuție, fiind punctate foarte des neajunsurile și problemele din aceste domenii, ceea ce, evident, determină o instabilitate psihică, individuală. Pot fi astfel activate frici iraționale, incontrolabile, de către diverse partide politice, cu scopul de a crea impresia de salvator al populației.
După cum observam în articolul anterior, în acest context, reacția individului este tipul „luptă sau fugi”. Unele persoane aleg să plece în alte țări, altele să devină dezinteresate de tot jocul politic, pentru a nu resimți efectele stresului. Iar cele care decid să lupte sunt deseori atrase de liderii politici sau ai unor grupuri sociale, care au opinii puternice, exprimate clar, indiferent dacă sunt bazate pe fapte reale, sau nu. Important aici este ca acestea să ofere impresia de securitate celor care aderă, scăzând nivelul de anxietate și nesiguranță, prin oferirea unor explicații și alternative ușor de gestionat cognitiv, emoțional și social pentru grupurile cărora li se adresează.

Oana Vasiu – psiholog clinician, master în psihoterapie analitică


O altă tendință pe care o putem observa este de construcție a fațetei negative a oponenților, cu ajutorul mass-mediei. Încercăm să ne gestionăm nesiguranța prin cunoașterea situației politice, însă scăpăm din vedere faptul că această cunoaștere este, în realitate, în general, manipulată. Pentru a ne gestiona stresul, încercăm să ne informăm, să ne completăm lacunele, inclusiv să îi percepem pe cei aflați la conducere ca având defecte mai mari sau mai mici. După tipul de denigrare a oponenților politici, ne puteam da seama căror grupuri sociale se adresează campania. Astfel, nivelul de stres al unor grupuri este scăzut, crescând încrederea, impresia de putere și control, atunci când li se prezintă partidul sau candidatul preferat, ca având același valori și luptând împotriva unor nedreptăți pe care și indivizii din grupurile respective le resimt în viața de zi cu zi.
Ce putem face pentru a evita stresul socio-politic?
În primul rând este important să ne informăm suficient de mult, să căutăm cât mai multe surse sigure de informare, care să poată prezenta fapte clare ce stau la baza informațiilor prezentate, încât să putem observa atunci când suntem manipulați. Totuși, nu este sănătos să rămânem conectați continuu la informații, fie ele pe canalele de știri sau pe internet. Atunci când observăm că am ajuns să neglijăm aspecte importante din viața personală, trebuie să luăm pauză de la a urmări jocurile politice și să ne echilibrăm interesele de zi cu zi. Este important să păstrăm contactul cu cei dragi, să discutăm și alte subiecte decât cele politice, să avem un hobby, să facem plimbări în natură, să facem exerciții fizice și orice altceva ne aduce plăcere. Să nu uităm să avem grijă de noi, să de odihnim și să ne hrănim corect și suficient.
Un alt mod de echilibrare a stresului provocat de instabilitatea politică este de a ne implica în comunitate, prin voluntariat în direcțiile valorilor noastre. Indiferent de opiniile noastre politice, putem găsi valori comune și astfel putem depune eforturi, împreună cu alții, pentru a schimba în bine anumite aspecte sociale. Există organizații non-guvernamentale care se ocupă de persoane cu dificultăți sociale sau medicale, de natură, de animale etc., iar fiecare dintre noi poate găsi o activitate care îi aduce satisfacție, sentimente de împlinire, de control, de putere prin ajutorul oferit altora. Toate acestea ne pot ajuta să scădem nivelul de stres într-un mod sănătos și constructiv, aducând un aport în restabilirea echilibrului și siguranței sociale.

Oana VASIU
psiholog clinician

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*