Sibieni în diaspora. Jurnal pe timp de pandemie (III)

Mesagerul de Sibiu a luat legătura cu mai mulți sibieni aflați pe alte meleaguri și i-a provocat să-și împărtășească gândurile cu cei rămași acasă.

„Spitalele de stat au început să colaboreze cu spitalele private ca să facă față”

În Spania, a doua cea mai afectată țară a Europei, măsurile de prevenire au devenit mai aspre săptămâna aceasta.

„Din 30 martie, mai lucrează doar cei de la magazinele alimentare și cadrele medicale, atât! Restul angajaților stau în izolare și sunt plătiți integral, dar trebuie să recupereze zilele pierdute până la sfârșitul anului”, explică Adi. Oamenii se simt foarte debusolați, după aproape 20 de zile de când stau în casă. „E greu, aici oamenii nu sunt obișnuiți cu așa ceva. Spaniolii ieșeau zilnic la restaurant, aici totul e fiesta… Este o situație groaznică, spitalele de stat au început să colaboreze cu spitalele private ca să facă față”, descrie sibianul.

„Se simte spiritul civic”

Doru locuiește în Suedia, una dintre cele mai stabile țări din punct de vedere al sistemului medical. A observant că suedezii nu sunt îngrijorați, însă totuși respectă strict deciziile autorităților.

„Noi stăm acasă benevol să ne protejăm, ieșim doar la cumpărături o dată la 10 zile. Aici nu este stare de urgență, dar se simte spiritul civic. Singurele diferențe sunt că, din 1 aprilie, azilele de bătrâni nu mai primesc vizitatori și se interzic adunările cu mai mult de 50 de persoane. Totul este normal, pe terenul de fotbal din apropiere sunt mereu copii la joacă”, arată Doru. Bărbatul adaugă că elevii școlilor generale merg în continuare la cursuri, însă ceilalți învață online. Focarul de infecție este un cartier din Stockholm, iar acolo s-au aplicat măsuri mai drastice.

„Este nesiguranță”

Daniela este stabilită în Canada, unde toată lumea se teme, mai ales, de ceea ce va urma.

„Este o nesiguranță aici, nu știm ce se va întâmpla. Mie îmi e frică de distanțarea umană, să nu devenim retrași, dar mă bucur că am un nepoțel și mă detașez de toate problemele”, ne-a mărturisit femeia. Totuși, își dorește să rămână încrezătoare, mai ales că măsurile speciale sunt respectate. „Cinematografele sunt închise, unele magazine sunt închise, oamenii se plimbă pe stradă, dar nimeni nu face abuz”, susține sibianca.

„Guvernul a închis tot”

În Marea Britanie, acolo unde se află Liana împreună cu familia sa, situația este ținută sub control.

„Eu și Iulia, fiica mea, suntem acasă acum. Hotelul la care lucram și-a suspendat activitatea. Noi locuim pe malul oceanului, aici erau mereu mulți turiști, însă acum e totul închis, guvernul a închis tot, ca să protejeze cetățenii. Locuitorii orașelor mari au încercat să fugă pe coastă să se protejeze, dar nu mai sunt hoteluri deschise”, povestește Liana.

„Eu încă lucrez”

Adrian stă în Germania, în apropiere de Stuttgart, și se plânge că, odată cu izbucnirea pandemiei, oamenii nu mai au siguranța zilei de mâine.

„E stresant, multora li s-a redus programul, alții stau acasă, eu încă lucrez. La noi nu s-a interzis ieșitul din locuință, dar nu avem voie să ne întâlnim cu alte persoane în afara celor cu care locuim”, afirmă el.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*