Sibieni la comemorarea martirilor români din Alsacia

O delegație din Gura Râului, împreună cu primarul Gheorghe Călin și preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Daniela Cîmpean, a participat în perioada 28-30 septembrie, alături de Principesa Margareta, Custodele Coroanei, şi Principele Radu, în Alsacia, la comemorarea martirilor români din Primul Război Mondial.

În localitatea Soultzmatt se găseşte cel mai mare cimitir militar românesc din Franţa. Aici sunt îngropați 678 de soldați români, prizonieri ai armatei germane, care au murit în Primul Război Mondial în Alsacia și Lorena. Acești soldați au fost însărcinați să construiască drumuri și adăposturi între 1916 și 1917. Ei au murit de epuizare, de frig și foame în iarna și primăvara anului 1917. Cimitirul a fost inaugurat în aprilie 1924 de către regele Ferdinand și regina Maria.

„Jertfa acestor români, precum şi adânca recunoştinţă pentru contribuţia regilor României la idealul de unitate românesc a fost în atenţia unor sibieni din Gura Râului de mai mulţi ani. În 2015, primăria Gura Râului a realizat o placă memorială pentru statuia Reginei Maria din Soultzmatt. Legătura dintre comuna Soultzmatt și comuna Gura Râului, implicit cu județul Sibiu, se datorează  lui Coriolan Brad, cetăţean de onoare al judeţului Sibiu, şi fiului său, prin pelerinajele numeroase făcute la Soultzmatt”, transmit reprezentanții Consiliului Județean, într-un comunicat de presă.

La monumentul central din cimitir a avut loc o slujbă religioasă oficiată în limba română și în limba franceză de ÎPS Iosif, mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale, apoi au fost depuse coroane, în prezenţa multor români veniţi din toate colţurile Franţei și a oficialităților franceze. “Am apreciat căldura cu care am fost primiţi de autorităţile franceze şi m-a impresionat respectul pe care îl poartă eroilor noştri”, a declarat Cîmpean.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*