Sibienii au descoperit modelele de bună practică norvegiene în promovarea mersului pe bicicletă în orașul Stavanger

În perioada 7 – 13 martie 2016, o echipă formată din reprezentanți ai Asociației Tură în Natură Sibiu, Serviciului Rutier al IPJ Sibiu, Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu și ai Serviciului de Administrare a Domeniului Public și Privat al Primăriei Sibiu au mers în orașul norvegian Stavanger pentru schimb de experiență cu insituții similare din Norvegia pe tema promovării mersului pe bicicletă. d0d663cc-17d5-47d8-ac25-1ce6b225efa9Vizita de studiu face parte din proiectul ”Modele de bună practică norvegiene în promovarea mersului pe bicicletă ca mijloc de luptă împotriva schimbărilor climatice” realizat cu sprijinul financiar al Fondului ONG în România, program finanţat de Granturile SEE şi administrat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Modele de urmat

Orașele din Norvegia sunt un model de promovare a mersului pe bicicleta, atât prin infrastructura dedicată deplasării cu bicicleta cât și prin modul în care atât politicienii cât și locuitori acestei țări privesc bicicleta ca mijloc de deplasare alternativă în lupta împotriva schimbărilor climatice și ca mijloc de promovare a sănătății pubice. Norvegia se află pe locul 5 într-un top al țărilor cu cele mai multe biciclete pe cap de locuitor. La o populație de 4,943,000 locuitori statistica arată un număr de 3,000,000 de biciclete ceea ce înseamnă un procent de 60.7% bicicliști. În Norvegia 4% din toate deplasările sunt făcute cu bicicleta.

Vizită de studiu

Vizita de studiu s-a desfășurat în orașul norvegian Stavanger, din regiunea Rogaland, unde echipa sibiană a avut întâlniri cu reprezentanți ai Primăriei orașului Stavanger, ai Consiliului Regional Rogaland, ai Camerei de Comerț din Stavanger, ai Poliției Rutiere din Stavanger precum și cu cei ai unui ONG local care promovează mersul pe bicicletă prin organizarea de concursuri de profil. După ce în anul 2007 Sibiu a fost declarată Capitală Culturală Europeană, în anul 2008 orașul Stavanger a avut această onoare, alături de Liverpool. Orașul Stavanger este apropiat ca dimensiune de orașul Sibiu având o populație de 121.610 locuitori față de cei 147,245 locuitori ai Sibiului.

Iniţiativă inedită

O inițiativă interesantă inițiată de autoritățile orașului Stavanger este construirea unei autostrăzi pentru bicicliști, un proiect de pionierat în Norvegia. Prin acest proiect se urmărește să fie îmbunătățite condițiile de pedalat între localitățile Stavanger și Sandnes, printr-o infrastructură de biciclete pe care vor fi interzise orice alte mijloace de deplasare, chiar și pedestre. În acest fel autoritățile din Stavanger consideră că viitorul va fi unul al unor modalități de transport prietenoase cu mediul, așa cum este și ciclismul. Tot un model de bună practică în domeniul promovării mersului pe bicicletă în acest oraș îl reprezintă și prioritatea care este acordată acestui mijloc de deplasare prin construirea de pasaje subterane sau supraterane la fiecare intersecție de drumuri, lățimea pistelor de bicicletă (de minim 1,7 metri pe fiecare sens de mers), amplasarea de panouri informative pentru biciclete, care indică direcția și numărul de kilometri, de-a lungul tuturor pistelor de biciclete, montarea de stații de reparat bicicletele în tot orașul, stații de monitorizare a numărului de bicicliști care trec prin anumite zone ale orașului. În mod deosebit ne-a atras atenția un sens giratoriu pentru biciclete construit deasupra sensului giratoriu pentru mașini.

Bicicleta înseamnă sănătate

Orașul Stavanger poate fi un bun exemplu pentru Sibiu în ceea ce privește mersul pe bicicletă și implicarea factorilor de interes pentru îmbunătățirea politicilor în domeniul schimbărilor climatice și sănătății publice. Experiența acestui oraș în ceea ce privește abordarea autorităților cu privire la susținerea mersului pe bicicletă ca mijloc de susținere a sănătății publice, dezvoltarea de infrastructură pentru deplasarea cu bicicleta, educația pe această temă, grija șoferilor față de bicicliști în trafic, grija cetățenilor față de mediu în contextul schimbărilor climatice sunt exemple care sperăm să fie împărtășite și de autoritățile și locuitorii Sibiului pentru a putea dezvolta și în orașul nostru un sistem de deplasare cu bicicleta similar cu cel din Stavanger.

One Comment

  1. Perfect. Poate asa se promoveaza si mai mult mersul pe bicicleta!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*