Sibienii sărbătoresc Boboteaza în Piața Mare

Preoţii din municipiul Sibiu, în frunte cu Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza, vor oficia şi în acest an slujba pentru sfinţirea apei la Bobotează, în centrul oraşului, unde sunt aşteptaţi mii de credincioşi. „Şi în acest an, la Catedrala Mitropolitană va avea loc slujba obişnuită, Sfânta Liturghie, la ora 9.30. Pe urmă, de la ora 12.00, în Piaţa Mare va avea loc slujba de sfinţire mare a apei, cu toţi preoţii şi credincioşii din Sibiu“, au anunțat reprezentanții Mitropoliei Ardealului.

Tradiție și sărbători la început de an

Anul trecut, preoţii au împărţit credincioşilor peste 13.000 de litri de agheasmă, o parte îmbuteliată în sticle de jumătate de litru. Din Agheasma mare e bine să se guste, înainte de masă, timp de 40 de zile, începând cu Boboteaza şi de fiecare dată când se ţine post, potrivit ÎPS Laurenţiu Streza.

Luna ianuarie, din punct de vedere religios, este marcată de mai multe sărbători, începând cu prima zi anului – Anul Nou, Tăierea împrejur cea după trup a Domnului, Sfântul Vasile, continuând apoi cu Ajunul Bobotezei (5 ianuarie) – zi de post, Botezul Domnului, Boboteaza (6 ianuarie), Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului (7 ianuarie), Cuviosul Antonie cel Mare (17 ianuarie), Sfinţii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi loan Gură de Aur (30 ianuarie).

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*