Sibienii vor spital!

Un nou spital județean cu secții pentru copii și adulți este cel mai important proiect pentru sibieni. Estimată la 150 de milioane de euro, investiția ar urma să fie realizată de Primăria Sibiu și Consiliul Județean și a întrunit majoritatea voturilor acordate până acum într-un sondaj inițiat de Banca Mondială. Valoarea celor zece proiecte prioritare incluse în sondaj se apropie de o jumătate de miliard de euro. Votarea online este deschisă până în 22 martie.

Locuitorii municipiului Sibiu au de ales între zece proiecte strategice avute în vedere de Primăria Sibiu pentru deceniul următor. În urma votului, va rezulta o ierarhizare de care administrația și eventualii finanțatori privați ar trebui să țină cont. Până la închiderea ediției, proiectele pentru Sibiu au adunat peste 8.000 de voturi, Sibiul fiind în topul celor mai implicate orașe. Cel mai votat proiect local este cel care vizează construcția noului spital județean.

Spitalul nou – cel mai scump, dar și cel mai dorit proiect

Valoarea celor zece proiecte strategice pentru municipiul Sibiu este estimată la un total de 464 milioane de euro, însă suma exactă se va ști doar atunci când vor fi puse efectiv în aplicare. Proiectele sunt doar nominalizate și nu există termene de finalizare pentru acestea. Cele 10 proiecte sunt: extindere și modernizare Aeroportul Internațional Sibiu – 38 milioane de euro; traseu pentru bicicliști de-a lungul râului Cibin (Turnișor – Gușterița) – 25 milioane de euro; dezvoltare Zona Industrială Vest prin viabilizarea teritoriului – 50 milioane de euro; construcție variantă de ocolire sud – 22 milioane de euro; construire pasaj subteran Piața Unirii – Șoseaua Alba Iulia – 20 milioane de euro; introducere transport electric în Sibiu (tren urban) – 16 milioane de euro; parcări subterane în proximitatea zonei istorice – 13 milioane de euro; spital județean nou, cu secții pentru copii și adulți (în parteneriat cu Consiliul Județean) – 150 milioane de euro; centru de spectacole și conferințe – 80 milioane de euro și amenajare complex de agrement – Aquapark – 50 milioane de euro.

Sibienii își pot exprima votul on-line accesând link-ul https://kwiksurveys.com/s/E7k9AFsk#!/0 până în 22 martie. Proiectul a fost demarat în 22 ianuarie. Reprezentanții Băncii Mondiale au contactat Primăria municipiului Sibiu, care a transmis o listă conținând zece proiecte majore pe care le consideră prioritare pentru dezvoltarea Sibiului, acestea fiind incluse în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a municipiului Sibiu și în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, elaborate de Primăria Sibiu și aprobate în 2017 de Consiliul Local.

Vor să implice mai mult comunitatea

„Prin implicarea în această inițiativă, poți ajuta la construirea viziunii de dezvoltare urbană și metropolitană a României. Odată definită această viziune, autoritățile publice pot continua procesul de dezvoltare și urbanizare, dar, de data aceasta, într-un mod strategic si sustenabil, ce are mai multe șanse să îți ofere calitatea vieții pe care ți-o dorești. Totodată, implicându-te în această inițiativă arăți că îți pasă de viitorul comunității tale și îți exerciți dreptul de a influența politicile de dezvoltare urbană, în calitate de beneficiar direct al lor“, este mesajul celor care au gândit această provocare. Campania este un exercițiu de guvernare participativă, larg utilizat în economii dezvoltate din întreaga lume, în special pe teme precum dezvoltarea urbană care are un impact semnificativ asupra nivelului calității vieții dintr-o aglomerare urbană.

Sibiul, în top

86.000 răspunsuri în total s-au strâns din 22 ianuarie până în prezent. În topul implicării, Sibiul era ieri pe locul 3, după Cluj și Brașov, dar cu mult înaintea Bucureștiului. Capitala și cele 40 de municipii reședințe de județ din România au nevoie de circa 72 de miliarde de euro și peste 372 de proiecte strategice pentru a realiza infrastructura necesară care să producă dezvoltare și calitate a vieții pentru cetățeni. În acest sens, locuitorii din aceste municipii sunt chemați la vot, în cel mai amplu proces de consultare publică din România, pentru a se pronunța asupra proiectelor importante din orașul lor. Conform Băncii Mondiale, cele mai mari opt orașe din România concentrează aproape 22% din populație și generează aproximativ 53% din PIB-ul țării. La finalul campaniei, Banca Mondială va lansa raportul „România Metropolitană“, ce va include prima viziune de dezvoltare metropolitană a ţării, rezultatele chestionarului, precum şi recomandări de dezvoltare metropolitană adresate autorităţilor publice. Iniţiativa Băncii Mondiale vine ca rezultat al colaborării cu o serie de municipalităţi din România, cu scopul de a sprijini autorităţile publice în prioritizarea şi implementarea unor intervenţii esenţiale pentru dezvoltarea locală şi menite să îmbunătăţească calitatea vieţii cetăţenilor.

Proiecte cu Banca Mondială în județ

În acest moment, Primăria Sibiu nu derulează nici un proiect cu finanțare de la Banca Mondială. Aceeași situație se regăsește și la Consiliul Județean, care în actualul mandat legislativ nu are nici un proiect depus pentru finanțare. Ultima investiție cu fonduri de la Banca Mondială în județul Sibiu a vizat modernizarea Blocului Materno-Infantil din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență, însă banii au venit prin intermediul Ministerului Sănătății.


Cosmin PAL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*