Sibiu – Acasă”, muzica sibienilor va răsuna în Piața Huet

RIFF, Mircea Tiberian și Nadia Trohin și The NOISE vor cânta vineri și sâmbătă în Piața Huet, la cea de-a doua ediție a Festivalului ”Sibiu-Acasă”. Publicul va avea ocazia să asculte muzică produsă de artiștii sibieni și de colaboratorii lor, spectacole cu stiluri variate de muzică, de la rock, pop, indie, jazz la tangoul românesc interbelic, muzica clasică contemporană ori cabaretului berlinez din anii `20.

În acest an, prin evenimentele ce compun proiectul ”Sibiu-Acasă”, organizatorii, Asociația CULTURAL Act, propun publicului spectacole cu stiluri variate de muzică, de la rock, pop, indie, jazz la tangoul românesc interbelic, muzica clasică contemporană ori cabaretului berlinez din anii `20. Muzică produsă de artiștii sibieni și de colaboratorii lor, artiști experimentați cu o bogată activitate în domeniul, cărora li se alătură generația nouă, tinerele talente, toți contribuind  prin creațiile originale la așezarea Sibiului pe harta muzicii de calitate. Astfel, vineri și sâmbătă vor cânta în Piața Huet RIFF, Mircea Tiberian și Nadia Trohin și The NOISE.

Proiectul este organizat de Asociația CULTURAL Act și cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu.

 

Concert ”RIFF – Acoustic Shock”

Pentru prima oară, în lunga carieră artistică, grupul RIFF alege să se prezinte în fața publicului cu un spectacol unplugged. Concertul ”RIFF – Acoustic Shock” este o provocare pentru spectatori dar și pentru membrii grupului, care au inovat sunetul, au reorchestrat piesele, căutând culoarea și nuanțele potrivite fiecărei melodii, au creat un pachet nou, atractiv, cu accent pe melodicitatea cântecelor, dar rămânând în caracteristicile sound-ului RIFF și păstrând stilul inconfundabil prin care grupul se distinge în peisajul muzical românesc.

 

Aceeași formație, sound nou

Eminamente o formație de hard-rock și blues, RIFF face această schimbare majoră, cântând cu instrumentele acustice piesele cunoscute, într-o sonoritate nouă, demonstrând valabilitatea muzicii grupului indiferent de forma audio în care este îmbrăcată, muzică care își păstrează originalitatea, culoarea și vigoarea. Ca de obicei grupul pune un accent deosebit pe scenografia evenimentului, parte a show-lui, o etichetă a spectacolelor RIFF, inedită, surprinzătoare, o completare a mesajelor din muzica formației, scenografie apreciată în mod deosebit de public. Grupul RIFF a dovedit în cei peste 50 de ani de activitate că poate să fie mereu actual, că poate să surprindă publicul și să atragă noi spectatori, apropiind generațiile. Cu peste 3500 de spectacole în țară, dar și în Germania, Olanda, Luxemburg și Italia, cu 12 albume muzicale editate, formația RIFF se definește ca ”un grup de concert”, un grup care îndrăgește prestațiile live, fiecare spectacol fiind unic, o sărbătoare a muzicii rock românești. RIFF va urca pe scena din Piața Huet vineri, 15 iulie, de la ora 20.30.

 

Mircea Tiberian și Nadia Trohin – „ Îndrăgostiții n-au nevoie de cuvinte”

Mircea Tiberian și Nadia Trohin, vor oferi pubicului un spectacol insolit, original, intitulat „Îndrăgostiții n-au nevoie de cuvinte”. Într-o îmbinare armonioasă ei propun asocierea unor stiluri în aparență foarte diferite: muzică ușoară românească scrisă cu câteva decenii în urmă, alături de câteva cântece vechi „de mahala” ce fuzionează cu teme specifice muzicii contemporane sau ale cabaretului berlinez interbelic, toate mixate într-o manieră creativă şi originală specifică jazz-lui. Cei doi vor concerta sâmbătă, 16 iulie, de la ora 21.00, în Piața Huet.

 

Despre Mircea Tiberian

Pianistul și compozitorul de jazz Mircea Tiberian și-a petrecut copilăria și adolescența la Sibiu, este absolvent al Liceul de Muzică Sibiu și are o carieră artistică de peste patru decenii. Activitatea sa muzicală cuprinde mii de concerte şi peste douăzeci de albume musicale, cel mai recent a apărut în 2019 la casa de discuri Fiver Records sub titlul Looking Forward to the Past.

Mircea Tiberian are un rol esențial în pedagogia jazz-ului, este inițiatorul şi conducătorul departamentului de profil de la Universitatea Națională de Muzică din București. Muzicianul este foarte activ şi în domeniul literar, muzicologic sau al interferențelor artistice, publicând numeroase articole, cărți și antologii.

Mircea Tiberian a fost distins cu premiul de creație pentru jazz al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România în 1990, 1996, 2000, 2003, 2013 şi 2015.

 

Colaborare longevivă

Nadia Trohin a studiat la Universitatea Națională de Muzică din București, unde a obținut şi titlul de doctor în muzică.  În 2010 a fost premiată în cadrul Festivalului de Jazz de la Tg. Mureș, iar de atunci a susținut numeroase concerte în țară și în străinătate, colaborând cu muzicieni de marcă ai scenei jazzistice, între care John Betsch, Chris Dahlgren, Christian Lillinger, Mike Roelofs, Jerzy Małek, Nicolas Simion, Cristian Soleanu ş.a.

Colaborarea cu pianistul Mircea Tiberian – cea mai longevivă, de altfel – s-a materializat inclusiv prin apariţiile discografice: ”La margine de București”, album premiat cu „Discul românesc de jazz al anului 2011” şi ”Aleea Cosmonauţilor ”- 2020.

 

Recital The NOISE

Grupul The NOISE reprezintă generația tânără de muzicieni din Sibiu. Înființat în anul 2011, grupul abordează stilul indie-rock, cu influente dintre cele mai diverse, iar repertoriu trupei este alcătuit din piese originale precum: ”Deus Ex Machina”, ”Instant Drama”, ”Orașul, California” etc, ultimele două melodii bucurându-se de o intensă difuzare pe posturile de radio și ocupând locuri fruntașe în top-urile de specialitate.

Concertele live sunt modul de exprimare al grupului The Noise, concerte desfășurate în săli de spectacole, cluburi sau in aer liber, organizate în diferite orașe din țară.

Sunt nerăbdători să prezinte în concertul de la Sibiu noile piese compuse în ultima perioadă, noul show pregătit pentru 2022.

Concertul The Noise va avea loc sâmbătă, 16 iulie, de la ora 20.00, în Piața Huet.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*