Sibiul a pierdut un condei talentat

Fostul jurnalist Wolfgang Werner Fuchs s-a stins la căminul-spital „Dr. Carl Wolff” din Sibiu, după o lungă și grea suferință, iar miercuri a fost condus pe ultimul drum. Cei care l-au cunoscut îl vor regreta întotdeauna.

„Fuxy-Onkel”, cum îi plăcea să fie numit de către prieteni, s-a născut în data de 7 iunie 1943, la Brașov. Tatăl îi fusese deportat în Rusia cu puțin timp înainte de nașterea lui Wolfgang Werner, astfel încât acesta era deja la grădiniță când l-a cunoscut. Fuchs și-a petrecut copilăria cu fratele său, Wolfram Dieter, în localitatea bănățeană Satchinez, și a urmat liceul „Lenau“ din Timișoara. A absolvit Facultatea de Electrotehnică din Timișoara, în anul 1966, cu nota maximă.

În 1974, s-a mutat cu soția și cu fiica sa, Renate Andrea, la Sibiu, oraș de care s-a atașat în scurt timp și unde a căutat mereu noi provocări. În perioada 1992-1995, a lucrat în cadrul Bisericii Evanghelice CA, la „Diakonisches Werk” și și-a adus contribuția la construirea căminului-spital „Dr. Carl Wolff”. Alte merite i se cuvin pentru construirea cabanei Șoimii din Păltiniș și pentru instalarea panoului de afișaj electronic de pe pârtia Oncești. După inaugurarea căminului, și-a îndreptat atenția spre jurnalism, fiind redactor al săptămânalului de limbă germană „Hermannstädter Zeitung” din 1995 până în 2010. Pasiunea pentru scris a moștenit-o de la tatăl său, care era profesor de matematică și scriitor, dar și de la mama sa, profesoară de germană și franceză.

În 2002 a fost diagnosticat cu un cancer pulmonar, a suferit o intervenție chirurgicală și a intrat în diferite faze de depresie din cauza reducerii libertății de mișcare. În pofida acestor greutăți, a colaborat la „Hermannstädter Zeitung” chiar și după pensionare, mărturisind, la un moment dat: „Sunt fericit în fiecare zi că sunt încă în viață. Nu mai poți face salturi mari cu un singur plămân“. Totodată, a început să scrie texte literare, debutând în 2010 cu „Der Ahn schnitt Rohr”, urmat de volumul „Naoki tanzt”. Cu prilejul aniversării a 100 de ani de la nașterea tatălui său, a publicat volumul biografic „Leben oder Traum” („Viață sau vis”), iar după aceea a scris alte două volume în limba română.

Din cauza problemelor de sănătate tot mai accentuate, Wolfgang Fuchs a fost nevoit să se retragă din viața publică în 2018, una dintre ultimele sale apariții fiind în februarie 2018, la sărbătorirea a 50 de ani de la înființarea ziarului „Hermannstädter Zeitung”.

„Ținem să mulțumim personalului căminului «Carl Wolff» pentru îngrijirea excelentă, pe care i-au oferit-o timp de aproape un an și jumătate”, a menționat fiica sa, Renate Klein.

În ultima perioadă, când din cauza pandemiei nu au mai fost permise vizitele la cămin, Fuchs s-a simțit singur și părăsit. Ultimul an a însemnat pentru el o retrăire a amintirilor din vârsta cea mai frumoasă: copilăria petrecută la Timișoara.

„Noi, redactorii «Hermannstädter Zeitung», îl vom păstra mereu în amintire ca pe un coleg amabil, săritor și plin de umor. Odihnească-se în pace!”, transmit foștii săi colegi de redacție.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Ștefana BABA

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*