Sibiul agricol în 2017

Conducerea Direcției pentru Agricultură Județeană Sibiu și-a prezentat raportul de activitate pentru acest an.

Dumitru Moloșit

„Anul agricol 2017, privit prin prisma activității instituției, a fost unul mai bun decât precedenți, însă nu cu foarte mult“, ne-a declarat directorul executiv Dumitru Moloșit. Acesta spune că și 2018 se anunță un an agricol promițător, deoarece suprafețele cultivate vor crește. Moloșit se află la conducerea instituției sibiană de două luni.

Potrivit datelor statistice oferite de DAJ Sibiu, producția agricolă obținută la culturile de cereale în 2017 a fost una bună. Astfel, la grâu, în urma exploatării unei suprafețe de 5.462 hectare, s-a obținut o producție de aproape 20.000 de tone (în medie 3.655 kg/ha). Rezultate bune s-au obținute și la celelalte culturi: triticale (grâu furajer pentru animale) – suprafață recoltată 1.379 hectare, producție obținută 4.870 de tone (medie 3.532 kg/ha); orz – suprafață recoltată 790 de hectare, producție agricolă 3.348 tone (medie 4.239 kg/ha) și orzoaică – suprafață recoltată 813 hectare, producție obținută 1.920 de tone (medie 2.362 kg/ha). Totodată, producții bune au fost obținute și la cultivarea rapiței: suprafață recoltată – 1.068 ha, producție obținută 3.350 tone (medie 3.136 kg/ha).

Pe aceeași linie se înscrie recoltarea sfeclei de zahăr și floarea soarelui. Astfel, în 2017, au fost cultivate 521 de hectare cu sfeclă de zahăr, iar producția obținută a fost de 26.025 tone, ceea ce înseamnă în medie 49.952 kg/ha. În ceea ce privește floarea soarelui, au fost cultivate 782 de hectare, iar producția s-a ridicat la 1.595 de tone (în medie 2.040 kg/ha). Iată situația și la restul culturilor: porumb boabe – suprafață recoltată 27.631 ha – producție obținută – 123.991 tone (în medie 4.487 kg/ha); soia – suprafața recoltată 1.381 ha – producție obținută 2.623 tone (în medie 1.899 kg/ha); cartof de toamnă – suprafață cultivată 3.398 ha – producție obținută 60.145 tone (în medie 17.700 kg/ha). Vești bune există și pentru sectorul vini-viticol. În județul Sibiu în 2017, s-a exploatat 226 hectare de viță de vie, iar producția obținută a fost de 865 de tone de struguri de vin (în medie 3.827 kg/ha). Iar în ceea ce privește tomatele vară-toamnă, suprafața exploatată a fost de 391 de hectare, iar producția s-a ridicat la 3.915 tone, ceea ce înseamnă 10.012 kg/ha.


Cosmin PAL  

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*