Sibiul, casa departe de casă

O dată pe lună, un grup de străini stabiliți mai mult sau mai puțin permanent la Sibiu se întâlnesc să ia cina împreună la un restaurant din oraș sau să participe la diferite activități, precum trekkingul sau plimbările în natură.

Organizarea acestor întâlniri a început acum 10 ani, la inițiativa lui Norman, un britanic căsătorit cu o sibiancă. De atunci, cei ca el au parte de ajutorul grupului Sibiu-Expats. Cei mai mulți membri sunt rezidenți ai Sibiului și locuiesc permanent aici, în vreme ce alții stau în România doar în perioada verii.

Cea mai recentă întâlnire, desfășurată la sfârșitul lunii septembrie, a fost pregătită de Luis, un portughez care s-a mutat la Sibiu datorită soției sale sibience. „Acest concept este foarte popular în orașele în care se emigrează, iar Sibiul este un astfel de oraș. Emigranții au nevoie de ajutor pentru adaptare, pentru obținerea actelor, pentru găsirea unei locuințe, pentru înțelegerea limbii române și noi îi ajutăm cu informații. Suntem un grup deschis și primim cu bucurie membri noi”, ne-a mărturisit portughezul.

Sunt diferiți, dar Sibiul îi leagă

Majoritatea au ales Sibiul deoarece partenerul lor de viață provine din acest oraș. Ceilalți s-au stabilit aici datorită companiilor multinaționale la care lucrează sau pentru afacerile pe care le-au dezvoltat în zonă. Cei cu vechime în oraș îi întâmpină cu bucurie pe cei noi, iar în acest mod se formează un grup compact și prietenos.

 

Țin legătura pe Facebook

 

Orașul, fiind într-o continuă expansiune, primește cetățeni din toate colțurile lumii. Grupul Sibiu-Expats este format din aproximativ 25 de naționalități, majoritatea fiind din Europa. Germanii, italienii, spaniolii, portughezii, polonezii, francezii și englezii formează o mare parte din grup, însă sunt participanți proveniți și de pe celelalte continente. Acum Sibiul este „acasă” și pentru cetățeni din Statele Unite ale Americii, China, Bangladesh, Filipine și Australia.

Organizatorii acestor întâlniri au creat un grup pe Facebook numit „Expats-Sibiu”, iar prin intermediul rețelei de socializare reușesc să păstreze legătura și de la distanță. „Grupul de pe Facebook l-am creat înaintea pandemiei și ne-a fost de folos. Unii membri nu cunosc limba română, iar astfel i-am ținut la curent cu toate informațiile de care aveau nevoie și am rămas uniți”, a mai explicat Luis.

Ștefana BABA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*