Sibiul de colecție

Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu împreună cu partnerii săi a lansat, în cadrul unui eveniment cultural inedit, la Biblioteca Județeană „ASTRA”, atlasul istorico-geografic al județului Sibiu, un proiect pilot care parte dintr-un program de cercetare mai amplu intitulat „Transilvania. Izvoare de geografie istorică“.

Este vorba despre un atlas ce cuprinde hărți iosefine care redau localitățile județului Sibiu. Atlasul prezintă fiecare localitate din actualul județ Sibiu în formatul urbanistic din timpul primei ridicări topografice a Transilvaniei (1769 – 1773), alături de traducerea descrierilor conținute în Lexiconul lui Ignatz Lenk von Treuenfeld, apărut la Viena, în anul 1839. Lucrarea, de aproape 400 de pagini, este însoțită de o serie de anexe care cuprind informații de ordin geofrafic, topografic, hidrografic, orografic și statistic realizate pentru toate categoriile de cititori. Atlasul se constituie într-un instrument de lucru pentru cercetători ai domeniului, dar și pentru primării și alte tipuri de instituții ale administrației publice locale și centrale.

Comunitatea avea nevoie de o astfel de lucrare

La eveniment au fost prezenți oameni de cultură sibieni, primari din județ, politicieni, reprezentanți ai FDGR, istorici care au contribuit la realizarea albumului, precum și ÎPS Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, care a felicitat colectivul editorial pentru munca din ultimii cinci ani depusă la elaborarea acestei lucrări valoroase. Volumul este rodul colaborării editoriale a mai multor istorici și instituții, între care amintim: Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu, Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului României și Forumul Democrat al Germanilor din România.

Omagiu lui Ignacz Lenk von Treuenfeld

Editorii volumului sunt istoricii Dan Nanu, Nicolae Pepene și Bogdan-Florin Popovici, iar lucrarea are la bază documente vechi precum hărțile localităților din județul Sibiu de acum 250 de ani, extrase din harta militară iosefină a Transilvaniei de la 1775. Ovidiu Calborean, consilier la Direcția de Cultură Sibiu, a fost cel care a prezentat în detaliu acest atlas. „Ne simțim datori a-i mulțumi și a-i cinsti memoria acestui fiu adoptive al Transilvaniei, pe numele său Ignacz Lenk, înnobilat von Treuenfeld, militar de carieră, pentru lucrarea fabuloasă pe care a întreprins-o spre a ne-o tranmite. Căci nu este doar greu, ci aproape sisific, a cerceta și cataloga toate localitățile Transilvaniei, cu acuratețe și devotament, în unicul scop nobil de a face cunoscut lumii acest capăt îndepărtat de imperiu, de la acea dată“, a spus omul de cultură sibian.

Sibiul are prieteni buni

Dan Danu, directorul Direcției pentru Cultură Sibiu, a declarat că „este onorant să lansăm acest atlas într-un cadru cultural deosebit. Este o muncă de câțiva ani, iar atlasul este tipărit în condiții extraordinare. Vreau să mulțumesc celor care au contribuit la această lucrare“. La rândul său, istoricul Nicolae Pepene, un prieten al Sibiului, mai ales că a contribuit și la editarea albumelor cu Sibiu – Capitală Culturală Europeană 2007, a apreciat că județul Sibiu este numărul unu în România din punct de vedere cultural și că speră să mai participe la astfel de proiecte. Unul deja avansat a fost cel privitor la realizarea unei monografii a județului Sibiu.

ÎPS LAURENȚIU | Mitropolitul Ardealului

„Ne aflăm în ajunul sărbătorii Bunei Vestiri și consider că apariția acestui volum este vestea bună primită acum, pe care ne-o însușim și ne-o asumăm cu toată responsabilitatea. Este o geografie istorică, adică spațiul este fundamentat și nu ne gândim doar la prezent, ci punem temelia trecutului, ca să avem viitor. Am văzut biserici, unitățile bisericești care au fost într-o colaborare frățească, în ciuda atâtor probleme istorice pe care le-au suportat unii sau alții. Nu trebuie să uităm istoria, nu trebuie să judecăm sau să condamnăm pe cineva, ci judecăm în perspectiva istoriei.”

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*