Sibiul, gazda Conferinței europene privind Acceleratorii în Cercetare și Tehnologie Aplicată (ECAART14)

Sibiul va găzdui în perioada  17-23 iulie 2022 cea de-a 14-a Conferință Europeană privind Acceleratorii în Cercetare și Tehnologie Aplicată (ECAART14), care va avea loc la Hotel Ramada din Sibiu. Conferința este organizată de Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare în Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH) în colaborare cu Muzeul Național Brukenthal.

,,ECAART este principala conferință pentru profesioniștii care lucrează cu cercetarea bazată pe accelerator. Conferința are loc o dată la 3 ani și discută despre cele mai recente cercetări, precum și despre perspectivele viitoare de cercetare cu acceleratori în domenii precum știința materialelor, arta, arheologia, știința vieții și mediu.

Scopul principal al Conferinței este de a reuni peste 100 de oameni de știință de top, cercetători și savanți din peste 40 de țări din întreaga lume implicați în dezvoltarea cercetării și aplicațiilor bazate pe accelerator pentru a face schimb și împărtăși experiența lor și cele mai recente rezultate în domeniu.”, a declarat Alexandru Constantin Chituță, șeful secției Marketing, de la Muzeul Național Brukenthal.

Conferința Europeană privind Acceleratorii în Cercetare și Tehnologie Aplicată (ECAART14) este organizată în strânsă colaborare de Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare în Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH), membrii infrastructurii de cercetare Extreme Light Infrastructure (ELI-NP) și Muzeul Național Brukenthal (Sibiu). Deschiderea oficială a Conferinței Europene va avea loc luni, 18 iulie 2022, la ora 8.30 în Sala Atlas a Hotelului Ramada din Sibiu.


Despre Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare în Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH)

IFIN-HH se află în prima linie a științei românești, atât din punct de vedere al infrastructurilor de cercetare, cât și a personalului, oferind astfel mai mult de 10% din producția științifică la nivel național. Urmând tradiția inițiată de către fondatorul institutului, profesorul Horia Hulubei, se accesează astfel unui spectru larg de activități în domenii de cercetare fundamentală și aplicată, inclusiv fizică nucleară și astrofizică, fizica particulelor, fizica vieții și a mediului, fizica teoretică, tehnici nucleare, cât și sisteme de comunicații avansate.

Institutul are un personal de aproximativ 850 de angajați, dintre care peste 500 activează în domeniul cercetării, alături de 70 de studenți doctoranzi. Un număr de peste 650 de lucrări sunt publicate. Acest lucru face ca IFIN-HH să fie pe deplin conform cu cerințele științifice și manageriale existente în orice institut din spațiul european. Pentru a-și menține acestă poziție și activitatea stiințifică în cele mai bune condiții, institutul își concentrează resursele în special în două direcții: de a dezvolta în mod constant propriile resurse și capacități pentru a ajunge și a se menține în prima linie a științei si tehnologiei nucleare și de a participa în mod substanțial la eforturile de colaborare în consorții europene axate pe infrastructuri de laborator de scară mondială, cum ar fi GSI-Darmstadt (Germania), GANIL-Caen (Franța), CERN (Geneva) și IUCN (Dubna).

IFIN-HH va continua să-și dezvolte infrastructura reunind la frontierele științei tinerii cercetători cu entuziasmul lor împreună cu experiența și tenacitatea cercetătorilor consacrați, asigurând astfel sustenabilitatea pe termen lung a activităților în cadrul institutului.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*