Mesaj EXCLUSIV de la președintele Iohannis. Sibiul împlinește, luni, 830 de ani!

Președintele Klaus Iohannis arată, în mesajul adresat cititorilor noștri, de ziua Sibiului, că „istoria comunităţii sibiene este fundaţia pe care se ridică astăzi acest oraş incluziv, în care vitalitatea economiei şi a turismului, diversitatea culturală şi angajamentul pentru o educaţie modernă onorează viziunile umaniste ale lui Haas şi Brukenthal, proiectele şi patriotismul lui Lazăr şi Şaguna, ori cugetul liber al lui Blaga şi Cioran“

foto: facebook/Klaus Iohannis

Mesagerul de Sibiu vă prezintă gândurile, trăirile, mesajele mai multor personalități ale orașului, cu prilejul aniversării a 830 de ani de la prima atestare documentară a Sibiului.

Prima mențiune a cetății a fost făcută în data de 20 decembrie 1191 sub numele Cibinium într-un document ecleziastic emis de Papa Celestin al III-lea, care a recunoscut la rugămintea regelui Béla al III-lea existența Prepoziturii Sibiului (praepositura Cibiniensis), scoasă de sub jurisdicția Episcopiei Transilvaniei.

„ Tânăr din 1191» a fost, acum 15 ani, unul dintre sloganurile Capitalei Culturale a Europei. Mă bucur să văd că sibienii nu uită istoria oraşului de care sunt atât de mândri şi percep trecutul drept un izvor al energiilor şi o sursă de inspiraţie pentru proiectele lor! Cei 830 de ani pe care Sibiul îi aniversează astăzi ne vorbesc, înainte de toate, despre vechimea unei aşezări. Aceasta a crescut de la o comunitate mică, stabilită la poalele Făgăraşilor, în căutarea libertăţii şi a prosperităţii, pentru a ajunge, rând pe rând, prin străduinţa, curajul şi spiritul creator al locuitorilor, centrul spiritual, economic şi administrativ al saşilor, capitala Transilvaniei şi unul dintre locurile Marii Uniri a românilor de la 1918. Aniversarea cetăţii de pe Cibin este însă mai mult decât un prilej de rememorare nostalgică. Istoria comunităţii sibiene este fundaţia pe care se ridică astăzi acest oraş incluziv, în care vitalitatea economiei şi a turismului, diversitatea culturală şi angajamentul pentru o educaţie modernă onorează viziunile umaniste ale lui Haas şi Brukenthal, proiectele şi patriotismul lui Lazăr şi Şaguna, ori cugetul liber al lui Blaga şi Cioran. În edificarea modernităţii României europene, comunitatea sibiană se prezintă cu proiecte demne de marile împliniri ale trecutului ei. Aceasta se află în faţa unor provocări pe care, prin pregătirea, calităţile şi ambiţiile noilor generaţii, sunt sigur că le va înfrunta cu succes! La mulţi ani, Sibiu! La mulţi ani, sibieni!

Klaus Iohannis, preşedintele României

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*