Sibiul, între cele opt locații din România ale „Săptămânii verzi” organizate de Comisia Europeană

„Investiții pentru un viitor verde” este motto-ul din acest an al „Săptămânii verzi” derulate de Comisia Europeană împreună cu diferiți parteneri din țările Europei. Sibiul a fost, pentru al patrulea an consecutiv, gazda unui eveniment înscris în calendarul „Green Week”, organizat de SC Apă Canal SA Sibiu, Asociația Română a Apei și Wilo România.Stația de epurare din Șelimbăr, care deservește peste 200.000 de locuitori din Sibiu și localitățile învecinate, a fost vizitată vineri, 3 iunie, de elevi ai Școlii gimnaziale „Nicolae Iorga” din Sibiu. Primul popas al tinerilor vizitatori a fost la linia de tratare mecanică unde, cu ajutorul grătarelor, sunt reținute diferite obiecte de dimensiuni diferite ce ajung în canalizarea orașului: haine, încălțăminte, scutece, șervețele umede, pungi, sticle din plastic etc. Grăsimea din apă este extrasă în bazine speciale, unde este decantat și nisipul. Apoi, apa uzată ajunge în linia de tratare biologică, loc în care elevii au aflat că există o adevărată „grădină zoologică”: bacteriile se hrănesc cu substanțele dăunătoare din apă, curățind-o. În urma acestor procese, rezultă o apă curată, nămol bun de utilizat ca îngrășământ în agricultură și biogaz. Cel din urmă produs, biogazul, este ars cu ajutorul unor motoare speciale, care produc energie electrică și agent termic necesar funcționării stației de epurare.

Green_week_2016

În cursul anului 2015, la stația de epurare Șelimbăr a fost pusă în funcțiune o linie superioară de tratare a apei, treapta terțiară, ce permite extragerea azotului și fosforului din apa uzată. Practic, apa pe care stația de epurare o varsă în râul Cibin corespunde tuturor cerințelor din domeniu, neafectând mediul înconjurător.

Green_week_2016_2

La finalul vizitei, elevii au primit diferite cadouri cu logo-ul Comisiei Europene, precum și ghiozdane oferite de Wilo România.

Aplicația depusă de Apă Canal SA Sibiu la Comisia Europeană pentru Green Week 2016 a fost acceptată alături de alte șapte proiecte derulate în București, Galați, Sf. Gheorghe, Focșani, Iași și Cluj Napoca.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*