Sibiul pe artera chirurgiei mondiale

Timp de patru zile, la Sibiu, se află cei mai renumiți chirurgi cardiovasculari din Europa, SUA, Brazilia și China. Aceștia participă la congresul internațional „East Meets West“.

Ceremonia de deschidere a reuniunii s-a desfășurat, miercuri seara, la Hotelul Ramada, iar lucrările congresului se vor încheia mâine, 22 iulie.

Congresul East Meets West 2017 este primul eveniment pentru Europa Centrală și de Est în domeniu chirurgiei cardiovasculare și este organizat de Societatea Internațională de Chirurgie Vasculară. Evenimentul de talie internațională are loc în parteneriat cu Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu, Societatea Română de Chirurgie Endovasculară, Societatea Română de Chirurgie Vasculară și Societatea Transcatheter.

Cele mai noi metode în domeniu

Acest congres de anvergură internațională își propune să exploreze progresele făcute până acum, dar și provocările actuale, în tratamentul afecțiunilor vasculare. Peste 60 de personalități din Europa și SUA, experți renumiți la nivel mondial în chirurgia vasculară și terapia endovasculară, susțin prelegeri în cadrul acestui eveniment. În total, la Sibiu se află aproximativ 400 de participanţi din toate colţurile lumii, potrivit organizatorilor.

Cele patru zile ale congresului includ sesiuni de prelegeri, prezentări și studii de caz, workshop-uri și intervenții chirurgicale transmise live, dedicate chirurgilor cardiovasculari, cardiologilor intervenționiști, radiologilor intervenționiști și altor specialiști.

Potrivit organizatorilor, obiectivul principal este facilitarea întâlnirii specialiştilor din Occident şi din Est, dar şi încurajarea schimbul creativ de idei și experiențe. Reuniunea este o șansă unică pentru participanţi de a interacționa cu profesioniști din toată lumea.

Sibiul, gazdă primitoare

Oficiile ceremoniei de deschidere a congresului au fost făcute de dr. Victor Costache, din partea ULBS și Spitalul Polisano. „Bine ați venit la Sibiu, fosta Capitală Culturală Europeană din 2007. Ne așteaptă câteva zile foarte importante cu prelegeri susținute de specialiști renumiți. Totodată, congresul este dedicat medicului recunoscut la nivel mondial Edward B. Dietrich“, a menționat acesta.

Viceprimarul Corina Bokor i-a felicitat pe organizatori și participanți pentru că au ales să se întâlnească în fosta Capitală Culturală Europeană. „Sibiul este un centru academic puternic, care oferă multe oportunități de studiu pentru studenți și oamenii de știință. Este important ca studenții noștri să intre în contact cu elita lumii medicale“, a apreciat edilul.

La rândul său, prorectorul Claudiu Vasile Kifor a spus că „vorbim de un proiect important pentru Sibiu și România. Au venit la Sibiu medici cu reputație mondială, iar universitatea este mândră că este partener în organizarea acestui congres. Este o mare oportunitate pentru mediul universitar sibian, dar și pentru studenții sibieni să cunoască cele mai noi tehnici din domeniul cardiovascular“.

Totodată, reprezentantul Ministerului Sănătății a dat citire mesajului din partea ministrului Florian Bodog.

Specialiști de renume

Printre specialiștii care susțin prelegeri se numără Victor Costache – ULBS și Spitalul European Polisano, Mattia Glauber – Istituto Cinico Sant Ambrogio Milano, Jude Sauer – LSI Solutions New York, Peter Haldenwang – University of Cardic and Thoracic Surgery Bochum, Germania, Horațiu Moldovan – Sanador România, Rodney White – Harbor UCLA San Francisco SUA, Martin Malina, Petru Liuba și Marcus Carlsson – Univesitatea Lund, Suedia, Amira Benjelloun – Hospital des Enfants, Rabat, Maroc, Ionel Droc – Centrul Clinic de Urgență de Boli Cardiovasculare al Armatei, dr. Constantin Zamfir – București, Guilherme Vieira Mierelles – Hospital e Maternidade Galileo din Sau Paulo, Brazilia, Adrian Mureșan – UMF Târgu Mureș, Adrian Molnar – Institutul Inimii din Cluj Napoca și Vadim Popov – A.V. Vischnevsky Institute of Surgery din Moscova.

Congresul de la Sibiu a fost sprijinit și de o serie de companii: BT Divizia pentru Medici, Bolton Medical, Angiospectru Med, Contempo Cars Sibiu, Medtronic, Terapia, Gada, Sanador, SoftMedia, LivaNova și Cardiatis. O parte dintre acestea și-au amenajat standuri de prezentare în cadrul evenimentul găzduit de Hotelul Ramada.

 

Personalitate marcantă a medicii mondiale, omagiată la Sibiu

Edward B. Dietrich

Mare parte din ceremonia de dechidere a congresului a fost dedicată personalității medicului american Edward B. Dietrich, trecut în neființă la începutul acestui an. Despre Dietrich au vorbit specialiștii americani Rodney White și Clifford Buckley, din conducerea Societății Internaționale de Chirirugie Vasculară. Cei prezenți la deschidere au putut viziona și un film despre cariera medicului considerat unul dintre pionieri chirurgiei cardiovasculare, fiind ținute și câteva discursuri despre omul și chirurgiul omagiat. Dr. Edward B. Diethrich (1935-2017), chirurg cardiovascular renumit, este recunoscut drept unul dintre deschizătorii de drumuri în evoluția programelor moderne de diagnosticare și tratament a bolilor cardiovasculare. În activitatea sa întinsă de-a lungul a mai bine de patru decenii, a fondat Arizona Heart Foundation și a inventat nenumărate dispozitive medicale, fiind autorul multor premiere. De asemenea, a dezvoltat mai multe companii ca rezultat al pasiunii sale pentru cercetare și educație, dar s-a remarcat și în calitate de mentor și filantrop. La Arizona Heart Foundation, Diethrich a pregătit peste o mie de chirurgi și alți specialiști în chirurgie cardiovasculară și tehnici endovasculare. A efectuat demonstrații medicale în toată lumea, a scris peste 400 de lucrări științifice și manuale și a produs sute de materiale video educaționale.

„Saving Hearts“ la Sibiu

Participarea la congres s-a aflat pe agenda celei de-a treia ediții a programului intensiv „Saving Hearts”, proiect inițiat de ULBS în parteneriat cu Spitalul European Polisano, Universitatea din Lund, Suedia și institutul de cercetare Western Vascular Institute, Irlanda. Programul a debutat în 10 iulie, la Facultatea de Medicină din Sibiu, și se încheie în 21 iulie. Studenții selectați au beneficiat de cursuri teoretice și practice susținute de medici specialiști de renume, atât din țară, cât și din străinătate, prin intermediul cărora s-au familiarizat cu cele mai moderne tehnici imagistice de explorare a cordului, de diagnosticare și tratament intervențional al afecțiunilor cardiovasculare. Proiectul „Saving Hearts: Innovative Methods in Cardiovascular Disease Treatment”, finanțat prin programul Erasmus+, este prima școală de vară internațională în chirurgia cardiovasculară, endovasculară și cardiologie intervențională din România. La fel ca în fiecare an, cursurile și stagiile de pregătire s-au desfășurat în cadrul Spitalului European Polisano, care dispune de cea mai modernă platformă de imagistică medicală și de echipamente de ultimă generație în cadrul secțiilor de cardiologie și chirurgie cardiovasculară.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*