Sibiul, pe creștere

Populația Sibiului va crește foarte mult în următorii ani, datorită migrației interne, sunt de părere specialiștii.

Piaţa imobiliară din România s-a schimbat radical în zece ani de la criza financiară globală, astfel că averea imobiliară rămâne cu aproape 40% mai mică decât înaintea crizei, iar retailul stradal, cândva o forţă pe piaţa din Bucureşti, a scăzut masiv în importanţă. De asemenea, pe piaţa de birouri tranzacţiile se încheie mai greu, în timp ce preţurile terenurilor, de exemplu în Capitală, au scăzut chiar mai mult de jumătate faţă de nivelul lor din 2007-2008, conform companiei de consultanţă imobiliară Colliers International Romania, care a făcut ieri predicţii pentru viitorii zece ani.

”În urmă cu zece ani, falimentul băncii de investiţii Lehman Brothers contura apogeul unei crize financiare de o severitate deosebită, care avea să aducă nenumărate ţări în recesiune, inclusiv România. În deceniul scurs de atunci, economia României a trecut printr-o serie de schimbări, marcând şi progrese semnificative, inclusiv în sectorul imobiliar, ale cărui perspective pentru următorii zece ani oferă un profil atractiv de risc/recompense”, arată analiştii de la Colliers International Romania.

Ei spun că România ar trebui să se dezvolte în continuare, deoarece beneficiază încă de una dintre cele mai mari diferenţe dintre productivitatea muncii şi costurile forţei de muncă din Europa de Est.

”Migraţia internă va fi un alt factor important al tendinţelor din piaţa imobiliară: populaţia din oraşe precum Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Braşov sau Sibiu ar trebui să crească foarte mult în următorii ani. În consecinţă, toate segmentele imobiliare au şansa de a se îmbunătăţi din punct de vedere cantitativ (suprafeţe tranzacţionate/închiriate) şi calitativ (randamentele investiţionale)”, se arată în analiză.

Stocul de birouri moderne se va dubla până la sfârşitul următorului deceniu, de la circa 3 milioane metri pătraţi, deoarece atât oraşele regionale, cât şi Bucureştiul par semnificativ subdezvoltate raportat la populaţie, comparativ cu ţările dezvoltate, dar şi cu cele vecine.

”Pentru piaţa industrială, ne aşteptăm ca stocul actual de 3,8 milioane mp să se extindă la peste 7 milioane mp până la începutul anului 2030, deşi este dificil de evaluat ce impact vor avea schimbările tehnologice asupra activităţii logistice. În ceea ce priveşte retailul, Capitala ar putea susţine în următorul deceniu alte câteva proiecte (cel puţin un centru comercial dominant), stocul pe cap de locuitor fiind încă puţin mai mic decât cel al capitalelor din Europa Centrală şi de Est”, se mai arată în analiză.

Cea mai mare creştere va veni, însă, din alte părţi ale ţării, inclusiv din oraşele mici, scrie News.ro.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*