Sibiul sărbătorește Săptămâna Europeană a Mobilității

Agenţia pentru Protecţia Mediului Sibiu a invitat primăriile din județ să promoveze măsuri durabile în domeniul transporturilor și să încurajeze cetățenii să încerce și alte modalități de deplasare în afara automobilului.

Săptămâna Europeană a Mobilității este o campanie anuală privind mobilitatea urbană durabilă, organizată cu sprijinul Comisiei Europene, care se desfășoară în fiecare an în perioada 16-22 septembrie.

Fiecare ediție a Săptămânii Europene a Mobilităţii  pune accentul pe o anumită temă legată de mobilitatea durabilă. Tema din acest an este ”Mersul pe jos și ciclism în condiții de siguranță”, iar sloganul este ”Mergi cu noi!”.

© Continental AG

„Creșterea cea mai mare a emisiilor atmosferice se datorează vehiculelor de transport și, în parte, modului în care noi planificăm și utilizăm orașele noastre. Încurajarea folosirii mai multor tipuri de transport și a deplasării alternative cu mașinile particulare, sensibilizarea și informarea concitadinilor asupra posibilităților legate de mobilitatea durabilă în orașe și asupra riscului legat de poluare, stabilirea unor perimetre rezervate unui trafic motorizat redus în oraș, sunt doar câteva dintre acțiunile promovate de noi”, a declarat Daniela – Elena Anghel, director executiv al APM Sibiu.

Această campanie europeană a debutat în 16 septembrie, zi declarată de către Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) – Ziua Internațională pentru Protecția Stratului de Ozon, ca urmare a adoptării în 16 septembrie 1987 a Protocolului de la Montreal privind substanţele care epuizează stratul de ozon.

Specialiștii APM Sibiu arată că stratul de ozon nu este altceva decât un scut fragil de gaze ce protejează Pământul de razele ultraviolete dăunătoare ale soarelui, menţinând astfel viaţa pe planetă. În cantităţi mici, radiațiile UV sunt benefice pentru organism (sintetizarea vitaminei D, vindecarea rănilor superficiale), însă în cantităţi mari provoacă îmbătrânire prematură, arsuri ale pielii, cancer de piele, cataractă, boli infecțioase, slăbirea sistemului imunitar. De asemenea, acţionează asupra structurii ADN, ducând la modificări în ecosistemele acvatice şi terestre, cu implicații majore în echilibrul trofic. Ozonul se găsește în două straturi atmosferice: stratosferă si troposferă. La înălţimi mari, stratul de ozon protejează împotriva razelor ultraviolete şi la înălţimi reduse ozonul se transformă într-un agent poluant. În acest ultim caz, ozonul este format prin reacția luminii soarelui în aer ce conține hidrocarburi şi oxizi de nitrogen.

„Diminuarea stratului de ozon se datorează unor consecinţe diverse şi cu implicaţii ecologice deosebit de mari. Dezvoltarea industrială accelerată a determinat degradarea stratului de ozon, prin cantitatea tot mai mare de gaze nocive produse la suprafața terestră, care ajunse în atmosferă au produs dereglări consistente în stratul de ozon Altfel spus, însuşi omul alterează echilibrul fragil al ozonului”, a explicat Daniela Anghel.

 

În România se depun eforturi pentru prevenirea poluării aerului şi implicit, pentru protejarea stratului de ozon. Legea aerului nr. 104/2011 are ca scop protejarea sănătății umane şi a mediului înconjurător, prin luarea unor măsuri obligatorii destinate menținerii calităţii aerului. Din măsurătorile efectuate, conform Planului de monitorizare aprobat al APM Sibiu, cu referire la concentraţiile ozonului troposferic, la stațiile automate de monitorizare a calităţii aerului din judeţul Sibiu (2 stații în municipiul Sibiu, 1 staţie în Copşa Mică şi 1 stație în municipiul Mediaș), pentru anul în curs, numărul depășirilor înregistrate a valorii țintă pentru protecția sănătăţii umane este sub numărul admis pe an calendaristic (conform  Legii aerului nr. 104/15.06.2011, valoarea de 120 µg/m3 nu trebuie să se depăşească în mai mult de 25 de zile pe an calendaristic).

 

„Campania de informare-conștientizare pe care APM Sibiu o derulează în Săptămâna Europeană a Mobilităţii, este menită să atragă atenția asupra necesității de a lua atitudine și de a acționa în folosul mediului și pentru sănătatea noastră” – adaugă dna  Daniela – Elena ANGHEL.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*