Sibiul, sub auspiciile TIFF 2017

Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania Sibiu este în plină desfășurare la Sibiu. Surprizele plăcute se țin lanț pentru cinefilii sibieni, de la invitați de marcă la filme multipremiate în festivaluri din întreaga lume.

Ediția din acest an a debutat miercuri, în Piața Mare și la Teatrul „Gong“.

Astăzi, 23 iunie, Piața Mare va fi gazda unei proiecții speciale în cinstea actriței Manuela Hărăbor, invitatul special al celei de-a 11-a ediții a TIFF Sibiu. Îndrăgita actriță va fi alături de cinefilii sibieni la proiecția filmului „Pădureanca“ (1986), regizat de Nicolae Mărgineanu, cu Victor Rebengiuc și Adrian Pintea în distribuție. Tot azi încep și proiecțiile la Sala Thalia, introdusă din acest an în programul TIFF Sibiu. De la ora 20.15, la Thalia rulează pelicula „Despre trup și suflet“, film maghiar regizat de Ildiko Enyedi și premiat cu Ursul de Aur la Berlin, la începutul acestui an. Cea mai nouă locație din cadrul TIFF Sibiu, Palatul de Vară Brukenthal din Avrig, îi așteaptă pe spectatori cu o comedie spumoasă vizionată de peste 4,5 milioane de francezi. „O polițistă irezistibilă – fugi dacă poți“ / „R.A.I.D. Dingue“, regizat de renumitul actor Dany Boon, este povestea primei femei acceptată în echipa de elită R.A.I.D. Partenerul ei este cel mai misogin agent al acestei echipe, iar cei doi primesc misiunea de a opri împreună un grup mafiot. Proiecția va avea loc vineri, 23 iunie, de la ora 22.00, pe Bel Etage, platoul de la intrarea principală în Palatul de Vară.

Momente istorice

Sâmbătă, în Piața Mare, coproducția româno-germană „La drum cu tata“ va fi prezentată de regizoarea Anca Miruna Lăzărescu, alături de actorii Răzvan Enciu și Alex Mărgineanu. Proiecțiile de la Teatrul Gong se deschid, sâmbătă, la ora 18:00, cu „Independența României“, primul lungmetraj realizat în România, în anul 1912, despre războiul care a eliberat țara de sub dominația otomană. Spectacolul este întregit de un acompaniament live al trupei Multumult și este urmat de proiecția filmului „Baraj“. Pelicula a fost introdusă în programul TIFF Sibiu 2017 pentru a sărbători parteneriatul între Sibiu și Luxemburg care a dus la declararea celor două orașe drept Capitale Culturale Europene în anul 2007.

Distracție pe baraj

Distins cu premiul pentru cel mai bun documentar la premiile UCIN din 2017, filmul „Varză, cartofi și alți demoni“ (regia Șerban Georgescu) are în centrul poveștii un sat dotat cu 1.000 de tractoare și 100.000 de tone de cartofi și varză, dar și locuitori care nu știu ce să facă, mai exact, cu ele. Proiecția filmului începe la ora 21.45, la barajul de la Gura Râului, și este precedată de un picnic în aer liber, de la 18.00, unde publicul se va putea bucura de aerul curat al Mărginimii Sibiului și de delicatese specifice zonei. De atmosferă se va ocupa DJ Coralie de Gonzaga.

O dramă actuală

Tot pe 24 iunie, la Sala Thalia, de la 17.30, câștigătorul Premiului Publicului Cinepub la TIFF 2017, „Planeta Petrila“, va rula în prezența regizorului Andrei Dăscălescu și a protagoniștilor Ion Barbu și Cătălin Cenușă. Acțiunea filmului se derulează în orașul minier Petrila, unde un artist și activist încearcă prin artă să determine autoritățile locale să nu demoleze clădirile istorice ale celei mai vechi mine din țară.

Duminică, seara de foc

Duminică, de la ora 17.30, la Sala Thalia, va rula filmul „Piatră pe inimă“/„Heartstone“, câștigător al premiului pentru regie și al Premiului Publicului în cadrul TIFF 2017, coproducție danezo-islandeză regizată de Gudmundur Arnar Gudmundsson. Iar de la ora 18.00, la Teatrul Gong, cinefilii vor putea urmări câștigătorul Premiului pentru Debut în Zilele Filmului Românesc la TIFF Cluj, „Ultimul căldărar“, regizat de fotograful Cosmin Bumbuț și Elena Stancu.
Ultima proiecție specială a ediției din acest an va avea loc pe scena de pe lacul Muzeului în Aer Liber din Dumbrava Sibiului, unde va rula Regele Belgiei/ King of the Belgians (r. Peter Brosens, Jessica Woodworth). Aflat în Istanbul, regele este înștiințat de o criză izbucnită acasă și de faptul că trebuie să se întoarcă numaidecât pentru a salva micul regat. Dar o furtună solară îi taie comunicațiile și mijloacele de transport aeriene, rezultând o spumoasă odisee de-a lungul Balcanilor. Proiecția filmului va avea loc duminică, 25 iunie, de la ora 22.00.
A 11-a ediție a TIFF Sibiu se încheie cu filmul lui Radu Mihăileanu, „Povestea iubirii“ / „The History of Love“, ce va rula duminică seară pe ecranul imens din Piața Mare.

Program

TIFF Sibiu 2017 are proiecții în patru spații permanente, Piața Mare, Teatrul Gong, Sala Astra Film din Piața Mică și Sala Thalia, precum și trei evenimente speciale, la Palatul de Vară Brukenthal din Avrig, la barajul de la Gura Râului și pe scena de pe lacul Muzeului în Aer Liber din Dumbrava Sibiului. Proiecțiile din Piața Mare vor începe în fiecare zi de festival la ora 22.00, intrarea fiind liberă. La Teatrul Gong sunt programate zilnic câte trei proiecții, de la orele 18.00, 20.00 și 22.00, iar la Sala Astra Film se vor putea viziona trei filme pe zi, de la orele 17.30, 19.30 și 21.30. Inclusă de anul acesta în programul TIFF Sibiu, Sala Thalia va primi cinefilii pentru două filme pe zi, în ultimele trei zile de festival, vineri, sâmbătă și duminică, de la orele 17.30 și 20.15. Tot vineri, sâmbătă și duminică, cei mici au propriul lor festival de film. Programul EducaTIFF va aduce în ultimele trei zile de festival proiecții speciale dedicate exclusiv celor mici, cu intrare liberă în limita locurilor disponibile, filme ce încep în fiecare zi la ora 11.00 și rulează în Sala Astra Film din Piața Mică.

PROGRAM TIFF 2017

TIFF face cinste Sibiului

TIFF Sibiu 2017 este un eveniment organizat de Asociaţia Festivalul Internațional de Film Transilvania, cu sprijinul Ministerului Culturii, CNC și cofinanțat de Consiliul Local Sibiu, prin Primăria municipiului Sibiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*