Sibiul, sub cod portocaliu. Iarna i-a surprins pe (i)responsabilii de deszăpezire

Ninsoarea abundentă din ultimele ore a venit pe neașteptate pentru cei care trebuie să asigure deszăpezirea în municipiul Sibiu.

Colectivul responsabil de deszăpezirea orașului este condus de viceprimarul Corina Bokor, iar firma desemnată să se ocupe de deszăpezire și combaterea poleiului, până pe 15 aprilie, este Terra Building SRL. Firma a fost desemnată în urma unei proceduri de urgență, în condițiile în care la licitația lansată de Primăria Sibiu în luna iulie 2017 nu a fost depusă nicio ofertă, așa că municipalitatea a semnat un contract pentru care a fost alocat un buget de maxim 3,2 milioane de lei. „Noul contract prevede acționarea promptă, cu stat la dispoziție, dispecerat, oameni, utilaje, materiale antiderapante și, ceea ce e important, un număr mult mai mare de utilaje. Una este deszăpezești Sibiul cu patru utilaje și alta e să deszăpezești Sibiul cu zece utilaje. Această paradigmă a dus la o valoare mai mare a contractului, pentru că intervenția va fi mult mai rapidă”, susținea, la sfârșitul lunii noiembrie 2017, consilierul local Mariana Brunchea (PNL).

În această după-amiază, cei de la Terra Building au aflat că iarna nu-i ca vara, iar rețelele de socializare s-au umplut de fotografii și mesaje ale sibienilor nemulțumiți după prima ninsoare. Reprezentanții municipalității au anunțat că intervenția pentru deszăpezirea domeniului public a început la ora 14, cu șapte utilaje dotate cu plug și sistem de împrăștiere a materialelor antiderapante și alte trei autovehicule din care se împrăștie materiale pentru prevenirea poleiului și înzăpezirii în zonele pietonale, iar numărul utilajelor de intervenție va fi suplimentat în următoarele ore, în funcție de cantitățile de precipitații.

În 40 de minute, un reporter al Mesagerului de Sibiu a străbătut zona centrală, cartierele Lazaret, Vasile Aaron, Hipodrom și Calea Dumbrăvii și a întâlnit doar două utilaje de deszăpezire. La această oră, în tot orașul se circulă în condiții de iarnă. Arterele principale se prezintă destul de bine, dar pe străzile mai mici șoferii au dificultăți serioase.

„Străzile Sibiului sunt împărțite în câteva categorii de prioritate la intervenție. Primele 2 categorii au fost dezăpezite deja și se revine pe ele. Vorbim de circa 200 de străzi, cele mai importante și traficate din oraș. Ningând încontinuu evident că stratul se reface lucru care alături de traficul zilnic specific acestei ore îngreuneaza intervenția”, a scris viceprimarul Răzvan Pop, pe Facebook.

Probleme sunt și la Aeroportul Internațional Sibiu. Cursa Sibiu-München programată pentru plecare astăzi, la ora 18.25, a fost anulată în urma deciziei comandantului, din cauza condițiilor meteorologice. Ca urmare a anulării acestei curse, va fi afectată și cursa München-Sibiu, programată pentru sosire la ora 00.55, în sensul în care și aceasta va fi anulată. Pasagerii vor fi îmbarcați pe cursele companiei programate mâine.

Meteorologii au emis o avertizare cod portocaliu de ninsori abundente și viscol în sudul județului Sibiu. În calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, prefectul Adela Muntean s-a deplasat, astăzi, în județ, pentru verificarea situației din teren. “În cursul zilei de mâine, vom face o evaluare a măsurilor îndeplinite de toți factorii implicați”, a precizat prefectul județului, subliniind că “este nevoie de o implicare mai eficientă a autorităților publice locale pentru deszăpezirea sectoarelor de drum care le intră în competență directă”.

În urma ședinței extraordinare a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Sibiu, s-a luat decizia de a se avea în vedere închiderea totală a circulației rutiere sau organizarea circulației rutiere în regim de convoi pe tronsonul de drum DJ 106 A Rășinari (Curmătură) – Păltiniș (stațiune) începând cu ora 21.00, până la o oră ce va fi comunicată ulterior, în funcție de condițiile meteo-rutiere constatate în zonă de către polițiștii rutieri și administratorul drumului.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*