Siguranța copiilor, pe primul loc / Pompierii, polițiștii și jandarmii fac din salvarea fiecărui copil o misiune specială n Sfaturi pentru părinți

Nu lăsați copiii să se joace cu focul! În fiecare săptămână, un copil din România arde în propria casă pentru că e lasat singur și nesupravegheat. Conform statisticilor autorităților, în ultimii opt ani, 370 de copii au fost victime ale incendiilor din propriile locuințe. Dintre aceștia, 102 au decedat, iar 268 au fost răniți și marcați pe viață de drama prin care au trecut.

Alarmați de cifre și sensibili la faptul că în spatele fiecărui număr este de fapt o viață de om, angajații Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Sibiu recomandă atenție crescută în cazul minorilor.

„Cei mici rămân categoria vulnerabilă, atunci când vorbim de incendii produse la locuințe și gospodării. În cele mai multe situații, ei nu pot aprecia pericolele din jur și le lipsește puterea de a se salva din calea focului. Exploatarea necorespunzătoare a instalațiilor electrice sau a mijloacelor de încălzire sunt principalele cauze care an de an curmă vieți în rândul micuților“, menționează sublocotenentul Alina Voina, purtător de cuvânt al ISU Sibiu.

Recomandări

Pentru a fi siguri că micuții sunt în siguranță, nu așezați pătățurile în imediata apropiere a sobelor, nu-i lăsați să aprindă focul sau să se joace la elementele instalațiilor de încălzire sau a aparatelor de preparare a hranei. Mai mult, nu-i lăsați niciodată închiși singuri în casă cu focul aprins în sobă și nu le permiteți să se joace cu chibrituri, reșouri, radiatoare, foc sau alte produse inflamabile.

Misiuni de prevenire

În paralel cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență, polițiștii veghează la siguranța copiilor noștri. Potrivit unui comunicat al Inspectoratului de Poliție al județului Sibiu, încă de la începutul anului școlar, comanda Inspectoratului a dispus repartizarea unităţilor de învăţământ preuniversitar în răspunderea instituţiilor cu atribuţii pe linie de ordine şi siguranţă publică, respectiv Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Sibiu şi Poliţia Locală a municipiului Sibiu. Pentru structurile proprii, au fost stabilite următoarele activităţi: verificarea marcajelor şi semnalizărilor rutiere (orizontale şi verticale) din zona unităţilor de învăţământ preuniversitar din judeţul Sibiu, de către structurile de poliţie rutieră; realizarea unor activităţi de educaţie rutieră în rândul elevilor în scopul prevenirii victimizării acestora; fluidizarea traficului rutier de către echipaje de poliţie rutieră, în locurile aglomerate sau zonele din proximitatea unităţilor de învăţământ; includerea unităţilor de învăţământ în itinerarul patrulelor de poliţie (auto şi pedestră), astfel încât, cel puţin odată pe zi, acestea să fie verificate de către un echipaj de poliţie, jandarmi sau poliţie locală; repartizarea unor poliţişti care, săptămânal, asigură prin prezenţă securitatea elevilor la intrarea şi/sau ieşirea de la cursuri; organizarea şi desfăşurarea de activităţi cu caracter preventiv în vederea realizării educaţiei antiinfracţionale şi antivictimale a copiilor de către o structură specializată, respectiv Compartimentul Analiză şi Prevenirea Criminalităţii din cadrul IPJ Sibiu.

Ce fac școlile?

Și Ministerul Educației e interesat de soarta și siguranța celor mici. Bucureștiul a cerut tuturor inspectoratelor școlare din țară să prezinte o situție detaliată a tuturor unităților de învățământ din fiecare județ unde să confirme câte unități beneficiază de servicii de pază și supraveghere și dacă acestea sunt efectuate de angajați proprii, de firme specializate contractate sau de sisteme de supraveghere.

„Cei mici rămân categoria vulnerabilă, atunci când vorbim de incendii produse la locuințe și gospodării. În cele mai multe situații, ei nu pot aprecia pericolele din jur și le lipsește puterea de a se salva din calea focului. Exploatarea necorespunzătoare a instalațiilor electrice sau a mijloacelor de încălzire sunt principalele cauze care an de an curmă vieți în rândul micuților“, spune ALINA VOINA, purtător de cuvânt ISU Sibiu.

Dana MUNTEANU

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*