Silvia Macrea a primit distincția de cetățean de onoare al județului Sibiu

Aseară pe scena festivalului folcloric, ”Cântecele Munților”, singurul festival de folclor internațional al  județului Sibiu, Daniela Cîmpean, președinta Consiliul Județean Sibiu i-a conferit coregrafei Silvia Macrea distincția de Cetățean de Onoare al Județului Sibiu.

Silvia Macrea, un coregraf neobosit și un promotor al tradiției sibiene,  s-a născut într-o familie de coregrafi, unde respectul pentru valorile autentice i-a fost sădit în suflet încă de pe vremea primilor ani de viață.  A urmat Facultatea de Drept, dar a înțeles, mai apoi, că dragostea pentru cultura tradițională și spectacolul folcloric primează în față oricărei alte profesii. După trecerea la cele veșnice a tatălui său, cunoscutul coregraf Ioan Macrea, Silvia Macrea a ales să se dedice promovării, cercetării și conservării culturii tradiționale.

În anul 2004 a absolvit Academia de Dansuri Folclorice, în anul 2010  a obținut diploma de master în Artă muzicală, iar în anul 2021, Silvia Macrea a primit titlul de Doctor în Teatru și Artele Spectacolului la Universitatea ”Lucian Blaga” Sibiu.

Personalitate de marcă a coregrafiei dansului popular românesc, Silvia Macrea este recunoscută la nivel național și internațional, pentru implicarea sa activă în viața culturală a județului Sibiu, punându-și amprenta, atât pe plan artistic prin organizarea a nenumărate manifestări și spectacole de excepție, precum și pe plan științific, prin publicarea de studii științifice axate pe spectacolele folclorice de teatru muzical și prin coordonarea a trei lucrări retrospective dedicate Ansamblului Folcloric Profesionist ”Cindrelul – Junii Sibiului” și a volumelor dedicate patrimoniului cultural imaterial.

De peste 20 de ani și-a dedicat toată energia și și-a pus tot sufletul în diversificarea repertoriului  și în crearea unui concept unic al fiecărui spectacol  susținut  de Ansamblul Folcloric Profesionist ”Cindrelul-Junii Sibiului”, devenind împreună ambasadori ai culturii române și ai județului Sibiu. De asemenea, a impulsionat cercetările specialiștilor în promovarea tradițiilor și a oamenilor din satele Sibiului, în cadrul proiectelor de turism cultural.

”Există oameni  pentru care nu găsim cuvinte și gesturi să le mulțumim pentru ceea ce reprezintă ei pentru națiunea noastră și pentru sufletul românesc. Am fost binecuvântați ca un astfel de om  să se nască, să crească și să activeze în județul Sibiu și să ne aducă numai motive de mândrie că suntem sibieni, că suntem români. Acest om este Silvia Macrea. Mulțumim pentru credința, generozitatea și grija cu care promovezi cultura română și județul Sibiu, atât la noi în țară, cât și în întreaga lume. În cei 25 de ani de carieră prin muncă și implicare ai devenit o voce de referință a cercetării și promovării dansului popular, un ambasador al tradiției românești”, a spus președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean

Activitatea excepțională și impresionatul său parcurs artistic și științific, precum și contribuțiile esențiale la dezvoltarea vieții culturale a județului nostru, i-au convins pe consilierii județeni să voteze în unanimitate, în ședința Consiliului Județean Sibiu din luna iulie a acestui an, acordarea Titlului de Cetățean de Onoarea, coregrafei Silvia Macrea.

Tot în cadrul evenimentului, Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu a oferit în semn de apreciere o diplomă aniversară Ansamblului Folcloric ”Ceata Junilor”, pentru contribuția extraordinară la promovarea județului Sibiu și a culturii tradiționale române, în țară și străinătate, de-a lungul celor 30 de ani de activitate.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*