Silvia Macrea: „Ne vom reveni prin cultură“

„Cindrelul – Junii” Sibiu a reușit să performeze și în 2020, fiind aproape de public în mediul online, iar când a fost posibil prin evenimente ample, cu respectarea normelor legislative în vigoare și asigurând maxima protecție sanitară.

Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului“ știe să facă istorie. Este cea mai veche formație de dansuri populare a României și una dintre cele mai vechi din Europa, susținând de-a lungul celor 75 de ani de activitate peste 45.000 de spectacole și aproape 700 de turnee în toate colțurile lumii, începând cu Europa și terminând cu Africa sau Asia. Nu mai puțin de 3.800 de dansatori au dat strălucire portului și tradițiilor românești, reușind să cucerească aproape 200 de premii naționale și internaționale.

Diversitate și dinamism

Dinamismul și diversitatea sunt termeni cheie care definesc repertoriul și spectacolele Ansamblului, căci Junii Sibiului valorifică dansuri și cântece populare, obiceiuri și costume populare din toate zonele etnografice ale României. Sub semnătura inconfundabilă a Silviei Macrea, conceptul artistic reușește să ofere adevărate incursiuni în bogăția culturii tradiționale și, simultan, să se adapteze la cerințele secolului XXI prin utilizarea proiecțiilor video și a mijloacelor tehnice moderne.

Ambasador al culturii române și al României

Valoarea incontestabilă a repertoriului, conceptul unic al fiecărui spectacol și virtuozitatea artiştilor definesc astăzi Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului” și îl recomandă ca pe un adevărat ambasador al culturii române și al României. Drept recunoaștere a acestui statut, Junii Sibiului au fost invitați să performeze în festivaluri recunoscute la nivel mondial, la târguri internaționale de turism, la expoziții mondiale – Hanovra 2000 și Milano 2015, în emisiuni ale posturilor naționale de televiziune și la evenimente ce ne-au marcat istoria recentă, precum Preluarea simbolică a cheii pentru Sibiu – Capitală Culturală Europeană – în Patras, Grecia, 2006, Summit-ul NATO – Bucureşti, 2008, Finala UEFA Europa League – București, 2012.

Emoții

De un optimism contagios, când vine vorba despre anul 2020, unul marcat de pandemie, Silvia Macrea găsește totuși motive de bucurie. „Cele mai mari emoții le-am trăit la Ceremonia de înmânare a distincțiilor Ordinul Meritul Cultural în Grad de Cavaler, conferite prin decret de Excelența Sa Domnul Klaus Iohannis, Președintele României, mie și Ansamblului Folcloric Profesionist «Cindrelul-Junii Sibiului»“ arată Silvia Macrea, managerul CJCPCJ „Cindrelul-Junii“, într-un interviu acordat Mesagerului de Sibiu.

Care au fost cele mai mari provocări din 2020? Cum ați reușit să le faceți față?

În anul 2020, pandemia de Covid-19 ne-a schimbat viețile cum nu credeam că este posibil vreodată. Dar întotdeauna, și mai ales în timpul marilor războaie, cultura a adus alinare oamenilor, iar aceasta a fost și este misiunea noastră, a celor care activăm în domeniul cultural: să aducem bucurie oamenilor și să îi unim prin cultură. Astfel, într-un an greu încercat, când publicul nu s-a putut bucura de frumoasele noastre tradiții românești și nici de ample evenimente culturale organizate în săli de concerte sau în aer liber, proiectele culturale ale CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu au fost adaptate condițiilor de pandemie. În acest cadru, toate activitățile noastre au fost concepute din perspectiva acoperirii nevoilor culturale ale publicului, de către o instituție profesionistă de cultură – CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu, care nu poate abdica de la misiunea de conservare, cercetare și promovare a patrimoniului cultural tradițional.

Majoritatea instituțiilor de cultură au depus eforturi consistente de a rămâne aproape de public. Cum s-a reinventat Cindrelul-Junii?

În stare de urgență, din dorința de a fi aproape de public, am valorificat mijloacele de comunicare online și am inițiat un proiect special, cu derulare pe facebook și youtube. Astfel, din martie până în iunie, proiectul #Împreună a reunit, în mediul virtual, artiști și public, prin intermediul atelierelor pentru copii, al festivalurilor, al spectacolelor cu Junii Sibiului și al faptelor de cultură tradițională, CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu remarcându-se a fi una dintre puținele instituții de spectacol din țară care a demarat un proiect online, unitar, coerent, de valorificare a patrimoniului cultural tradițional. Succesul acestui proiect este reliefat de cifrele impresionante: 1.040 de postări, care au strâns 166.267 de aprecieri de tipul „Îmi place”, 13.489 de comentarii, 15.021 de distribuiri și 9.001.210 afișări ale postărilor.

Mai apoi, când a fost posibil, am inițiat manifestări în aer liber, bineînțeles respectând riguros toate normele legislative în vigoare și asigurând maxima protecție sanitară pentru spectatori, personalul artistic, tehnic și de specialitate, în condițiile speciale reglementate pentru prevenirea răspândirii pandemiei de Covid-19.

Care sunt cele mai mari motive de mândrie și bucurie pe care le aveți, uitându-vă în urmă la anul care a trecut?

Cele mai mari emoții le-am trăit la Ceremonia de înmânare a distincțiilor Ordinul Meritul Cultural în Grad de Cavaler, conferite prin decret de Excelența Sa Domnul Klaus Iohannis, Președintele României, mie și Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului”. Ceremonia a fost condusă de doamna vicepremier Raluca Turcan, în prezența doamnei Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, și a avut loc în Centrul municipiului Sibiu, pe scena Festivalului Internațional de Folclor „Cântecele Munților”, după spectacolul „La Sibiu, în Piața Mare, târg de n-are asemănare”, susținut de Junii Sibiului.

Eu, personal, sunt onorată, pentru că am primit Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler în acest moment al vieții, tânără încă fiind. Dedic această distincţie familiei mele, tatălui meu, mamei mele, tuturor membrilor Ansamblului Junii Sibiului şi celor care m-au încurajat, zi de zi, să merg mai departe şi să lupt pentru promovarea tradiţiilor noastre româneşti. Sunt, de asemenea, recunoscătoare marelui public, care ne este mereu alături și ne dă puterea de a merge mai departe.

A fost într-adevăr un moment emoționant. Era primul eveniment din Piața Mare, în 2020. Apoi au urmat și altele, tot de mare anvergură… 

Momentul decernării distincțiilor a fost într-adevăr un motiv de mândrie, cu atât mai mult cu cât instituția noastră a fost prima care a organizat în anul 2020 un eveniment în Piața Mare din Sibiu, o manifestare culturală amplă, desfășurată în aer liber. Festivalul Internațional de Folclor „Cântecele Munților” a dat, astfel, startul organizării unor acțiuni similare.

Efortul de realizare a proiectelor culturale a fost imens, fie că evenimentele au fost organizate pentru un număr restrâns de spectatori sau doar cu difuzare în mediul online și pe posturi de televiziune.

Cu respectarea normelor de distanțare fizică am organizat, în centrul Sibiului, cea de-a 54-a ediție a Târgului Olarilor, la începutul lunii septembrie 2020, orașul nostru devenind timp de două zile, cel mai important punct de întâlnire al olarilor din țară.

În colaborare cu Televiziunea Română, am conceput o ediție specială pentru proiectul cultural „Noi suntem români!”,  realizând spectacolul – emisiune „Noi suntem români!”, dedicat Zilei Naționale a României, și producția primului documentar dedicat iei – filmul documentar „Port Valoare și Splendoare”, ambele fiind difuzate la ore de maximă audiență, pe canalul TVR1.

În luna decembrie, am continuat tradiția prestigioasei manifestări de la Sibiu dedicate profesioniștilor din domeniul culturii tradiționale și am desfășurat a XXII-a ediție a Festivalului Național de Folclor „Ioan Macrea”. Manifestarea a beneficiat de un concept aparte, prin transmisiuni live pe canalele noastre de comunicare online și prin difuzarea de către Televiziunea Română a unei emisiuni best off, care a surprins câteva dintre cele mai frumoase momente trăite de-a lungul anilor în festival.

Tot în decembrie, am realizat două emisiuni speciale pentru Crăciun și Revelion, acestea fiind cuprinse în programele speciale de sărbători ale Televiziunii Române și înregistrând ratinguri ridicate.

Și astfel, la finalul unui an greu, Junii Sibiului au intrat din nou în casele românilor, pentru a petrece împreună sărbătorile de iarnă, bucurându-le sufletele, aducându-le speranța, urări de bine și de sănătate! Putem concluziona că anul 2020 a fost o provocare și, totodată, o sursă de bucurie pentru mine și întreaga mea echipă de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul-Junii” Sibiu.

A fost un act de curaj organizarea Festivalului „Cântecele Munților”, ediția 2020?

Sunt implicată de peste 25 de ani în spectacole și festivaluri, iar organizarea ediției 45 a „Cântecelor Munților” a fost pentru mine cea mai mare provocare pe care am depășit-o în calitate de manager al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul-Junii” Sibiu.

Nu pentru a da dovadă de un act de curaj am hotărât organizarea acestui festival în condiții atât de grele, ci pentru că eu cred că e nevoie de artă, balet, teatru, de muzică și de dans, e nevoie de cultură tradițională – marca identității noastre, e nevoie de artiști, pentru ca oamenii să simtă bucuria de a fi din nou uniți…

Am implementat această manifestare și din respect pentru publicul spectator și telespectator care ne-a fost alături la fiecare ediție a festivalului „Cântecele Munților”, contribuind astfel la perpetuarea lui. Și, în al doilea rând, pentru că eu cred că, după această perioadă grea, ne vom reveni prin cultură, poate cel mai bun psiholog pentru oamenii atât de greu încercați.

Care sunt cele mai importante proiecte pentru 2021?

Traversăm  încă o perioadă dificilă pentru noi toți, marcată de pandemie și distanțare fizică… Dar noi, artiștii, concepem viața doar aproape de public. Cu ajutorul bunului Dumnezeu, vom învinge toate greutățile și vom reuși să aducem bucurie în sufletele oamenilor, prin spectacole ale Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” și prin organizarea manifestărilor și festivalurilor de tradiție ale instituției noastre, la cel mai înalt nivel cultural și artistic.

Ce noutăți sau surprize pregătiți în acest an?

Am început Anul Nou la TVR, cu Sorcova, Plugușorul și frumoase datini, cum se cuvine la sărbătorile de iarnă. Apoi am marcat Ziua Culturii Naționale prin difuzarea online a unor materiale de arhivă și am sărbătorit, în 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, printr-un proiect special, intitulat sugestiv „Hai să dăm mână cu mână” și derulat cu mare succes pe paginile noastre oficiale de Facebook și youtube.

Rămânem alături de publicul nostru și, cu mult drag, pregătim surprize frumoase și pentru perioada următoare. În luna februarie, vom iniția în mediul online un spectacol dedicat zilei iubirii la români. Astfel, de Dragobete, vom oferi, celor care prețuiesc cultura tradițională, frumoase melodii populare de dragoste și momente coregrafice inedite.

Bineînțeles că avem și multe alte planuri, însă totul depinde de ce se va întâmpla pe parcursul acestui an.

Care este agenda 2021 de spectacole, apariții tv, participări la concursuri internaționale, festivaluri?

Agenda noastră pentru anul 2021 este strâns legată de evoluția pandemiei Covid-19 și de legislația în vigoare. Vom căuta și aplica toate variantele legale, pentru a ne continua activitatea culturală. Suntem interesați de găsirea unor soluții care să respecte toate normele legislative și să asigure maximă protecție sanitară pentru spectatori, personalul artistic, tehnic și de specialitate.

Ce doriți să le transmiteți celor care iubesc și apreciază Ansamblul folcloric Junii Sibiului?

Le mulțumim, pe această cale, celor care sunt în permanență alături de noi, la spectacole clasice și online și ne încurajează mereu! Le mulțumim fiecăruia în parte, pentru dragostea pe care ne-o poartă și îi invităm să se bucure, în continuare, de toate spectacolele și aparițiile noastre în mediul online.

Sperăm că vom depăși, cu toții, cu bine, această perioadă și că ne vom revedea sănătoși, la marile întâlniri sub semnul artelor spectacolului și al culturii tradiționale!

Silvia Macrea: „Eu cred că e nevoie de artă, balet, teatru, de muzică și de dans, e nevoie de cultură tradițională – marca identității noastre, e nevoie de artiști, pentru ca oamenii să simtă bucuria de a fi din nou uniți“

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*