„Simțuri. Spectacol expoziție” – Muzeul ca o scenă de balet. Expoziția ca un spectacol

Teatrul de Balet Sibiu și Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder” Sibiu prezintă un eveniment unic în peisajul cultural românesc: premiera de dans contemporan „Simțuri. Spectacol expoziție” și expoziția cu același nume.

SimturiAtât spectacolul de balet contemporan, ce reprezintă prima premieră din 2016 a Teatrului de Balet Sibiu, cât și expoziția vernisată, au aceeași temă comună a celor cinci simțuri: auditiv, vizual, tactil, gustativ și olfactiv și se vor desfășura concomitent în cinci săli de expoziție ale Muzeului de Etnografie Universală „Franz Binder” Sibiu, Piața Mică, nr. 11, luni 6 iunie, marți 7 iunie și miercuri 8 iunie 2016, cu începere de la ora 19.00.

Debutul coregrafic al dansatorilor Joshua Legge și Myrna Squire

Coregrafiile ce vor fi prezentate în premieră absolută în cadrul evenimentului „Simțuri. Spectacol expoziție” sunt create de cinci dintre balerinii TBS: Aleisha Gardner (Noua Zeelandă), Russell Hewey (SUA), Keston Meyer (SUA), Joshua Legge (Australia) și Myrna Squire (Canada). Dacă pentru primii trei experiența punerii în scenă a unei coregrafii nu mai e de mult un secret, fiecare dintre ei realizând de-a lungul timpului mai multe spectacole pentru TBS, pentru Joshua Legge și Myrna Squire spectacolul marchează debutul lor coregrafic. „Anul acesta nu a fost, în mod cert, un an ușor pentru noi. Sunt mai bine de șase luni de când sala mare de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor Sibiu este închisă, timp în care am dansat la Cercul Militar și peste tot prin țară și străinătate unde am fost invitați. Ne e dor însă tuturor de întâlnirea cu publicul nostru din Sibiu. În planul nostru de stagiune pentru acest an sunt incluse cinci premiere, dintre care și una de dans contemporan. Pentru că dansul contemporan poate fi „vernisat” și în altfel de spații decât cele convenționale, am creat acest spectacol, inspirat de tema simțurilor, construit special pentru spațiul neconvențional al partenerilor noștri de la muzeu, pentru că până la urmă scena e acolo unde publicul vine să întâlnească artiștii. Credem foarte mult în acest proiect și avem convingerea că va fi un spectacol care va plăcea foarte mult publicului nostru, nu doar pentru elementul de noutate pe care îl marchează – un spectacol de dans și o expoziție concomitent, în același spațiu comun, cât mai ales pentru toată energia care transpare din coregrafiile create de acești tineri dansatori, care au venit la Sibiu din toată lumea și au ales să danseze aici, indiferent de forma pe care o ia scena de spectacol.” Ovidiu Dragoman, director TBS

CNM ASTRA, repoziționare pe piața culturală

Colaborarea dintre cele două instituții a venit firesc, ținând cont de profilul lor. Teatrul de Balet are în componență balerini din toate colțurile lumii și un repertoriu bogat de spectacole, în timp ce Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder” este primul și singurul muzeu de etnografie universală din România ce deține, în colecțiile sale, așa cum indică și numele, un patrimoniu cu origini extrem de îndepărtate din punct de vedere geografic.

„CNM ASTRA se află în prezent în plin proces de repoziționare pe piața culturală locală, națională și internațională prin furnizarea unui produs modern, adaptat cerințelor societății actuale. Sibiul a fost întotdeauna un punct de confluență culturală, iar ideea de la care am pornit în această colaborare a fost aceea de valorificare comună a patrimoniului universal – uman și muzeal deținut de cele două instituții. Obiectul de muzeu, odată intrat în colecția muzeală, își pierde funcția pentru care a fost creat, el purtând însă povestea locului, a perioadei din care provine și pe cea a creatorului său. Această poveste poate fi spusă în foarte multe feluri, iar de data aceasta am ales să povestim prin dans. Ne-am oprit la simțuri pentru că simțurile înseamnă viață. Simțurile sunt transpuse în toate formele artei și se regăsesc și în obiectele de muzeu. În fiecare încăpere în care balerinii vor pune în scenă coregrafii pe tema fiecărui simț în parte, vor putea fi admirate obiecte din patrimoniul muzeului care ilustrează tema dată. Cu alte cuvinte, omul creează obiectul care dăinuie în timp și la care se întoarce pentru a se conecta cu începuturile.” Crina Mareș, Muzeograf, Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder” Sibiu.

Bilete

Biletele au fost puse în vânzare online şi în punctul de vânzare din Piaţa Mare

Biletele pentru toate spectacolele Teatrului de Balet Sibiu pot fi cumpărate online, de pe siteul bilet.ro sau din punctul de vânzare bilete situat în incinta Centrului de Informare Turistică din cadrul Primăriei Municipiului Sibiu, Piaţa Mare, intrarea F. Biletele pot fi rezervate online, pentru patruzeci și opt de ore, pe siteul oficial al TBS www.sibiuballet.ro/bilete sau telefonic 0269 22 96 27. Prețul unui bilet este de 10 lei, iar elevii, studenţii şi pensionarii beneficiază de 50% reducere. Pentru evenimentul „Simțuri. Spectacol expoziție” sunt puse în vânzare doar 150 de bilete, fără locuri pe scaune, pentru fiecare reprezentație, publicul având opțiunea de a vizita pe rând fiecare dintre cele cinci spații de spectacol – expoziție sau de a rămâne într-una dintre încăperile muzeului, în care se regăsește cel mai mult. Spectacolul are o durată de cincizeci de minute.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*