Șoferi, aveți anvelope de iarnă? Amenzi uriașe pentru cei care nu își schimbă cauciucurile

Anvelopele de iarnă devin obligatorii pe unele drumuri, iar amenzile pentru cei care nu respectă legea sunt uriașe. A sosit sezonul rece, iar mașinile trebuie echipate corespunzător.

Anvelopele de iarnă sunt destinate nu doar temperaturilor scăzute, ci și zonelor de drum de vale, de deal, pe poduri, în curbe. Aceste zone sunt predispuse la îngheț și la formarea de polei.

Anvelopele de iarnă, spre deosebire de cele de vară, au niște lamele, asemănătoare unor dinți de fierăstrău, și multe muchii care aderă la suprafață. Cu cauciucuri de iarnă, mașina nu va patina.

Astfel, având în vedere că iarna deja se face simțită, șoferii trebuie să își echipeze mașinile corespunzător sezonului rece, precum și în funcție de traseele pe care urmează să le parcurgă.

Pe Transfăgărășan a început deja să ningă vineri dimineaţă, 11 noiembrie, în jurul orei 04:00. Un peisaj feeric a fost surprins de salvamontiști la cota 2.000.

Anvelope de iarnă. Când trebuie să ne schimbăm cauciucurile?

Deși se spune că la 1 noiembrie cauciucurile trebuie schimbate, nu există o dată exactă la care anvelopele de iarnă devin obligatorii.

Polițiștii recomandă echiparea mașinii cu anvelope corespunzătoare anotimpului rece în condițiile unui carosabil umed (acoperit cu zăpadă, gheață, polei sau mâzgă).

Codul Rutier prevede faptul că anvelopele de iarnă sunt obligatorii oricând se circulă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de data din calendar, amintește Monitorul de Alba.

Amenzi uriașe pentru șoferii care nu își echipează mașinile cu anvelope de iarnă

Prin Ordonanţa Guvernului nr. 5/2011 dotarea mașinii cu anvelope de iarnă este obligatorie: anvelope omologate conform Directivei 92/23/CE a Consiliului din 31 martie 1992, privind pneurile autovehiculelor și ale remorcilor acestora.

Conform Directivei menționate, precum și a Regulamentelor nr. 30 și nr. 54 CEE-ONU, pentru a fi acceptate ca anvelope de iarnă, acestea trebuie să fie inscripționate cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai „all seasons”.

Conducerea mașinii pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă va fi sancționată.

La fel și în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al șoferului, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fără a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate, nefăcându-se referire la o anumită perioadă a anului.

Amenda este prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni (de la 9 la 20 puncte-amendă, respectiv între 1305 și 2900 lei), iar sancțiunea contravențională este însoțită și de măsura reținerii certificatului de înmatriculare.

Petru mai multe detalii legate de modul în care se montează anvelopele de iarnă, urmăriți videoclipul realizat de monitorulcj.ro în urmă cu doi ani (prețurile precizate în reportajul video ar putea să difere în prezent).

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*