Solidari în fața terorii

Ecoul atentatelor teroriste de la Bruxelles se resimte şi la Sibiu. Ieri, toate instituţiile publice şi militare din oraş şi din judeţ au coborât drapelele în bernă, în semn de doliu. Mitropolitul Ardealului a cerut tuturor bisericilor ortodoxe să se roage pentru victime şi a condamnat vehement acţiunile teroriste de la Bruxelles. Autorităţile îşi îndreaptă atenţia către meciul internaţional de fotbal care va avea loc marţea viitoare la Mediaş, unul dintre evenimentele care vor mobiliza un număr foarte mare de oameni.

PerjovschiIeri a fost decretată zi de doliu în întreaga ţară, iar în judeţul Sibiu instituţiile publice şi militare s-au conformat şi şi-au arătat solidaritatea şi compasiunea faţă de poporul belgian. Astfel, conform prevederilor legale, toate instituțiile și autoritățile publice locale, partidele politice, sindicatele, patronatele, instituțiile de învățământ, instituțiile de cultură, misiunile diplomatice, în aeroportul, gările și autogările din județul Sibiu, au coborât drapelul României în bernă. „Coborârea drapelului în bernă reprezintă un gest de solidaritate și compasiune față de victimele și rudele atentatelor de la Bruxelles care au îndoliat întreaga Europă”, a precizat prefectul Cristian Vasile Roman. Atentatele comise marţi dimineaţă pe aeroportul internaţional Bruxelles-Zaventem şi în staţia de metrou Maelbeek din capitala belgiană s-au soldat cu cel puţin 31 de morţi şi 270 de răniţi, conform bilanţului anunţat miercuri seară de autorităţile belgiene.

„Ei nu au un Dumnezeu“

În toate bisericile ortodoxe din Transilvania, preoţii s-au rugat pentru victimele atentatelor de la Bruxelles. Încă de miercuri seara s-a ţinut un moment de reculegere într-o biserică din municipiul Sibiu, unde Mitropolitul Ardealului a conferenţiat despre Postul Paştelui. ÎPS Laurenţiu le-a spus credincioşilor că şi noi ne aflăm în acelaşi pericol cu restul lumii unde au avut loc atentate teroriste. „Vreau să ne exprimăm în mod liturgic compasiunea faţă de tragedia de la Bruxelles. Întâi de toate, indiferent ce se întâmplă, unde se întâmplă, dacă se pierd vieţi, cu atât mai mult mai multe vieţi, e o durere pentru toată lumea. În momentul în care lucrul acesta se face printr-un atentat, acei oameni, ei nu (au acționat – n.red.) în numele lui Dumnezeu, nu există un Dumnezeu care să omoare. Nu ştiu ce Dumnezeu au ei. Ei nu au un Dumnezeu“, a spus ierarhul.

Luptă prin artă

Unul dintre cei mai apreciaţi artişti vizuali români pe plan internaţional, Dan Perjovschi, şi-a propus să desfacă realitatea din Europa de după atentatele de la Bruxelles „în bucăţele care să nu amplifice ura”, ce vor fi aşezate sub formă de desene, pe singurul „ziar orizontal” din România, zidul Teatrului Naţional „Radu Stanca”. Cuvântul „frică”, scris cu majuscule, şi silueta unui om spânzurat la finalul cuvântului este doar unul din desenele pe care artistul le-a publicat marţi, în ziua atentatelor de la Bruxelles, pe pagina sa de Facebook şi care a trezit deja reacţia a sute de cititori. Perjovschi a desenat şi ceea ce simte şi faţă de ISIS, gruparea teroristă care a revendicat atentatele din Belgia. „Trebuia să am o opinie, pentru că este o situaţie foarte gravă, grea. Vroiam să dau un sens grafic, să temperez un pic din ură. Când este o dramă din asta, imediat se caută vinovaţii. Vine o reacţie foarte violentă împotriva violenţei. Deocamdată, soluţiile care sunt nu sunt satisfăcătoare. Eu constat nişte lucruri. Până la urmă, este o crimă ce s-a întâmplat. Încerc să desfac realitatea în bucăţele care să nu amplifice ura”, a explicat artistul, citat de Agerpres.

Precauţie sporită

Pe site-ul Serviciului Român de Informaţii, nivelul Sistemului Naţional de Alertă Teroristă a rămas la albastru-precaut după atentatele de la Bruxelles. Cu toate acestea, este vizibil faptul că, în unele situaţii, autorităţile sibiene îşi iau măsuri suplimentare de precauţie, deşi, oficial, nu confirmă acest lucru. O astfel de situaţie va fi impusă la meciul internațional de marţi, 29 martie, când reprezentativa de fotbal a României sub 21 ani va juca împotriva Ţara Galilor la Mediaş, în campania de calificare pentru Campionatul European de anul viitor.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*