Solist şi dirijor – două evenimente, dublă ipostază pentru Nicolae Moldoveanu

La Filarmonica de Stat Sibiu, ultima săptămână din luna aprilie a stagiunii de concerte se detaşează, o dată în plus, prin ineditul său. În faţa publicului sibian se va afla, pentru prima oară, remarcabilul maestru – dirijor şi organist – Nicolae Moldoveanu. Evenimentele sunt realizate cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Sibiu.

Recunoscut atât pentru calităţile dirijorale de excepţie, cât şi datorită activităților concertistice (de orgă) internaționale, Nicolae Moldoveanu va fi, la Sibiu, protagonistul a două evenimente: nicolae-moldoveanusolistul recitalului intitulat „German Organ Music”, care va avea loc marţi, 28 aprilie, la Biserica Evanghelică şi dirijorul concertului vocal-simfonic din seara de joi, 30 aprilie, de la Sala Thalia.
Personalitate şlefuită la multiple şcoli europene (Conservatoarele din Leipzig, Zürich, Basel, Berna, Academia Regală de Muzică din Londra), unde s-a bucurat de îndrumarea unor maeştri de înaltă clasă (Antal Dorati, Sergiu Celibidache, Colin Metters, Sir Colin Davis, Ilya Musin, Leonard Slatkin ş.a.), maestrul Nicolae Moldoveanu a fost recompensat pentru merite artistice deosebite (între care se numără Premiul „Ricordi” pentru dirijat). Domiciliat în Elveţia, maestrul dirijează permanent pe toate meridianele globului. Pe lista recentelor sale colaborări dirijorale se află instituţii celebre din Elveţia, Germania, Anglia, Suedia, Danemarca, Olanda, Norvegia, Cehia, Islanda, România (Filarmonicile din Bucureşti sau Cluj) dar şi SUA, Canada, Australia, Malaezia sau Africa de Sud.
Recunoscut şi pentru rafinamentul cu care îşi alege repertoriile, Nicolae Moldoveanu propune, pentru recitalul de orgă, lucrări din creaţia germană a instrumentului (Bach, Mozart, Brahms, Schumann, Mendelssohn-Bartholdy), iar pentru concertul vocal-simfonic, uverturi şi coruri celebre (din creaţii lirico-dramatice de Brahms, Mendelssohn-Bartholdy, Borodin, Verdi, Mascagni, Puccini). Pe scena Sălii Thalia se va afla, alături de orchestra filarmonicii sibiene, Corul Filarmonicii de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*