Sondaj pentru elevi. Cum se văd tinerii sibieni

Prima aplicație practică a cursului de redactori media: a fost realizat un sondaj de opinii cu privire la dorințele actualei generații puternice de elevi.

colaj foto 3O anchetă nu poate fi mai bună decât chestionarele sale. Pornind de la acest adevăr, a fost proiectat un chestionar pe placul elevilor, pe care să îl completeze cu interes. Întrebările din chestionar vizau doar descrierea unor activități extrașcolare, petrecerea timpului liber, dezvoltarea hobby-urilor personale, relațiile cu prietenii, organizarea zilelor de onomastică, lista cadourilor pe care le așteaptă de la părinți, unde și cu cine vor merge în vacanța de  vară, ce meserii vor să își aleagă în viitor, portretul robot al prietenului, preferințele lor culinare actuale, tendințe de fashion de care sunt interesați, actori și melodii care sunt descărcate pe mobilele lor etc.

Echipele de sondare formate din mai mulți elevi și doi lectori au muncit mult pentru multiplicarea chestionarelor, distribuirea lor, supervizarea completării întrebărilor, validarea eşantioanelor, compararea structurii eşantioanelor cu structura populaţiei sibiene, echilibrarea eşantioanelor, încărcarea bazelor de date, listarea rapoartelor finale, comunicarea în presă a rezultatelor finale.

Rezultatele sondajului au fost prezentate și oferite spre publicare redacțiilor a trei ziare din Sibiu, care au avut inițiative specifice de a încuraja elevii cursului de redactori media pentru a debuta în presa scrisă sibiană.

Ei vor fi viitori redactori, tehnoredactori, fotografi, reporteri sibieni

colaj foto 4Vă prezentăm câteva concluzii extrem de importante de care trebuie să ținem seama pentru că actualii elevi fac parte din  generația care ne va conduce pe noi toți în viitor. Tineretul nostru sibian produce avalanșe! Schimbările ce intră în viaţa noastră trebuie digerate, indiferent dacă ne plac sau nu. Fiecare generaţie de tineri aduce schimbări benefice şi malefice în evoluţia unei societăţi, ca avalanşele. În faţa acestor avalanşe, noi nu avem cum să ne opunem. Trebuie să le primim ca atare şi să ne bucurăm de efectele lor benefice şi să corectăm efectele lor malefice.

Presiunea generaţiei tinere sibiene este prezentă

Opiniile absolvenţilor de gimnaziu au o importanţă deosebită, fiindcă ele reprezintă idealurile generaţiei care vine din spatele nostru cu viteză şi cu presiune, imprimând aspiraţiile şi cimentând voinţa lor de grup în viitorul nostru românesc. Ponderea băieţilor din eșantion a fost de 38%, ponderea fetelor a reprezentat 42%, iar ponderea „deștepților“ a fost de 20%. Din sondaj a reieșit un surplus de fete, care va crea băieţilor un avantaj de a-şi găsi mai ușor prietenele, iubitele, care vor deveni mame. De aceea, fetele vor trebui să concureze pentru a câştiga atenția băieților, deci a viitorilor tați.

20% din elevi au refuzat să participe la acțiunea noastră, considerând-o sub standardul preocupărilor lor actuale. Au acționat ca o gașcă de „băieți deștepți“, luând după ei (prin fițe și talente) și alți tineri ușor de manipulat, influențând negativ acțiunea noastră. Rezultă că și în viitor vom avea probleme cu acești „băieți deștepți“ care vor acționa diferit față de majoritate.

Numele de botez

Majoritatea domnişoarelor au prenume clasice: Andreea, Ana-Maria, Elena, Ioana, Oana, Teodora, la care se adaugă și nume mai moderne: Raluca, Roxana și Simina. Ne bucurăm și de prezența unor fete de alte naționalități: italieneşti – Beatrice, Denisa, Patricia; portugheze – Beatris; marocane – Kenza; germanice – Evelyn.

La tineri, cele mai frecvente prenume au rădăcini românești din istoria noastră: Andrei, Bogdan, Marius, cât şi din prezent: Paul, Eduard. În eșantionul nostru a fost prezent și un portughez: Adriano Roberto.

Sibiul este și va fi o vatră binecunoscută și binecuvântată a conviețuirii mai multor nații în pace și prosperitate.

Poreclele ascund CV-uri vesele. Ele au evoluat ca şi computerele, având tendinţe de umor pur românesc: Coro, Edișopu, Mânuță, Micuța, Mâță, Odă, Pingu, Pastiluță, dar şi influenţe străine: Tio, Toto, Mino, Deny, Didi, Alfa, Ivi, Keke, Kitty, Deizy, Shmiți și altele cu majuscule secrete de coduri, cum am găsit la fete: UCG + BBY.

Avalanșa informatică s-a dezlănțuit

Capitolul High Tech Mobilearată clar o tendinţă a tinerilor sibieni de a considera mobilele lor ca a doua inimă. Întrebați ce ar face dacă nu ar avea mobile, aceștia au răspuns că s-ar îmbolnăvi psihic și apoi fizic. Tendința actuală a tinerilor este de a avea şi a folosi două aparate, cu două reţele distincte: una oficială formată din (familie şi rude) şi alta semi-secretă bazată pe cartele de unică folosinţă pentru străini, colegi, prieteni, iubiţi. Rezultă clar dependenţa tinerilor de a comunica mereu între ei.

O pondere foarte mică de elevi nu au mobile din diverse motive (pedeapsă, educaţie spartană, sărăcie). Să fim convinşi că aceşti tineri, ţinuţi sub presiune, se vor detensiona brusc şi îşi vor lua mobile, pentru a compensa timpul inactivităţii de comunicare.

Echilibrul celor patru elemente ale Creatorului, care a făcut cerul şi pământul din cele patru componente fundamentale, se regăsesc în acest eşantion astfel: 43% elemente de aer, 29% elemente de pământ, 24% elemente de foc, 5% elemente de apă.

Majoritatea tinerilor sibieni doresc mișcare și libertate

O treime din tineri doresc activităţi concrete de muncă și cinci procente sunt conduși de acţiuni sentimentale. Rezultă că avalanșa emigrărilor pentru lucru în străinătate va fi o prioritate demnă de luat în considerare pentru viitor. Autocaracterizările pe care şi le-au asumat domnişoarele sunt interesante. Reiese că de la această vârstă a adolescenţei înmuguresc autocontrolul şi responsabilitatea. Am fost uimiți de paleta lor de păreri critice şi autocritice. Le vom cita în ordinea ponderilor: veselă, prietenoasă, ambițioasă, curioasă, sinceră, sentimental, tupeistă, orgolioasă, înţelegătoare, încăpăţânată, misterioasă, sinceră, isteață, modestă, emotivă, silitoare, timidă, ascultătoare. Este o binecuvântare de la Dumnezeu să avem o asemenea paletă de manifestări la fete. Înseamnă că băieții vor fi copleșiți și la propriu și la figurat de asemenea comportări. Timiditatea și ascultarea sunt ultimele manifestări ale fetelor sibience. Manifestările tinerilor sibieni sunt mai reduse și mai puțin conturate: sensibil, ascultător, vesel, prietenos, inteligent, sincer, comunicativ, educat, optimist, de încredere. Sensibilitatea și ascultarea sunt primele manifestări ale tinerilor sibieni actuali. Reiese că, în viitoarele cupluri, rolul fetelor va fi cel conducător în familie. Oare ne vom întoarce curând în epoca matriarhatului sau suntem deja în ea? Pe total, vom avea o generaţie de liceeni veseli, sensibili, inteligenți, educați, deoarece legea atragerii contrastelor va acționa ca două avalanșe care se vor contopi armonios.


Codruța ALDEA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*