Soția directorului DSP Sibiu a fost revocată de la ședia centrului de vaccinare după ce presa a semnalat situația

Medicul stomatolog Cristina Chelcea, soţia directorului Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sibiu, Daniel Chelcea, nu mai coordonează începând de azi centrul de vaccinare de la Redal Expo din municipiul Sibiu, unul din cele două centre de acest fel din oraş, a precizat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu, Mirela Gligore.

Cristina Chelcea a fost înlocuită cu medicul internist Marius Liviu Boca, potrivit sursei citate.

Daniel Chelcea

„Actul normativ prin care s-au stabilit criteriile de desemnare a medicului coordonator al centrului de vaccinare a fost publicat vineri, 29 ianuarie 2021 (Ordinul nr. 72/2021). Pentru a putea desemna acest coordonator, Primăria Sibiu a contactat mai mulţi medici care să îndeplinească cele două criterii minime specificate în Ordin: să fie medic specialist în oricare dintre specialităţile din domeniul medicinei umane şi să fie de acord să îşi asume, prin declaraţie pe propria răspundere, disponibilitatea de îndeplinire a activităţilor de coordonare a centrului de vaccinare. În urma acestor discuţii, Primăria Sibiu a încheiat contractul cu doctorul Marius Liviu Boca, medic primar în medicină generală, care a fost de acord să ocupe poziţia de coordonator al centrului de vaccinare de la Redal Expo”, a explicat reprezentanta Primăriei Sibiu, Mirela Gligore.

Potrivit sursei citate, primarul Sibiului, Astrid Fodor, mulţumeşte Cristinei Chelcea pentru activitatea de coordonare.

„În contextul în care ordinul privind criteriile şi formele de angajare a personalului centrelor de vaccinare a fost emis doar în 29 ianuarie, iar centrul de vaccinare a trebuit să fie deschis în data de 18 ianuarie, Primăria Sibiu a asigurat personalul medical necesar până în prezent prin delegarea a 4 medici din cabinetele şcolare. Având în vedere că nu existau prevederi legale pentru desemnarea unui coordonator de centru, persoana care a coordonat acţiunile în centrul de vaccinare a fost doamna dr. Cristina Chelcea, care şi-a îndeplinit în mod exemplar atribuţiile. Pe această cale, primarul Astrid Fodor mulţumeşte public doamnei dr Chelcea pentru că şi-a asumat această responsabilitate pentru ca acţiunile să se desfăşoare în bune condiţii în centrul de vaccinare”, a mai declarat Mirela Gligore.

Primăria Sibiu dă asigurări tuturor sibienilor care se vaccinează la centrul Redal Expo că în cazul unei reacţii adverse există tratament de urgenţă în acest centru.

„În ceea ce priveşte asigurarea asistenţei post-vaccinare, ordinele emise de autorităţi specifică faptul că această zonă destinată supravegherii cetăţenilor după efectuarea vaccinului va fi deservită de un medic al centrului de vaccinare. În cazul unor reacţii adverse de tipul şocului anafilactic, cetăţeanul va primi tratamentul de urgenţă existent în centrul de vaccinare, în trusele de prim-ajutor, indicând de asemenea posibilitatea apelării numărului 112 pentru a primi asistenţa echipajelor de urgenţă şi/sau transportarea la cel mai apropiat spital care are structură de primiri urgenţe”, mai spune Mirela Gligore.

Directorul DSP Sibiu, colonelul Daniel Chelcea, a declarat ieri, pentru AGERPRES, că nu el personal şi-a numit soţia coordonator de centru de vaccinare, ci „autorităţile publice locale, conform legislaţiei în vigoare”, adăugând şi că aceasta nu este remunerată suplimentar pentru această activitate. La o zi după ce a făcut această declaraţie, soţia sa a fost înlocuită ca şi coordonator de centru de vaccinare.

Întrebat dacă medicul stomatolog Cristina Chelcea, în calitate de coordonator al unui centru de vaccinare, poate asigura asistenţa medicală de urgenţă în cazul unui sibian care are reacţii adverse după vaccinare, directorul DSP Sibiu a spus că nu soţia acestuia asigură primul ajutor după vaccinare, ci personalul din subordinea ei.

„Coordonatorul centrului de vaccinare nu are în atribuţii asigurarea primului ajutor. Măsurile de urgenţă necesare sunt luate de către personalul centrului de vaccinare”, a precizat luni, pentru AGERPRES, directorul DSP Sibiu, colonelul Daniel Chelcea.

Directorul DSP Sibiu nu a răspuns la întrebarea dacă el consideră „morală” numirea soţiei sale în funcţia de coordonator de centru de vaccinare.

Colonelul Daniel Chelcea asigură conducerea interimară a DSP Sibiu de la finalul anului 2020, când a demisionat fostul director, Gabriel Budescu. Daniel Chelcea este director medical al Spitalului Militar de Urgenţă din Sibiu şi medic cu specialitatea ORL.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*