Spectacolul Junilor Sibiului în Qatar | GALERIE FOTO

„O seară memorabilă”, cu „atmosferă excepțională”, „un veritabil eveniment cultural”. Astfel a fost caracterizat spectacolul pe care Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” l-a susținut în Qatar la sfârșitul săptămânii trecute.

Deplasarea Junilor Sibiului s-a efectuat la invitația Ambasadei României în Statul Qatar şi a fost posibilă prin sprijinul Consiliului Județean Sibiu și al Katara Cultural Village.

Centenarul Marii Unirii a fost marcat, prin obiceiuri, cântece și dansuri populare, în mijlocul comunității de români din Qatar. După succesul reputat în urmă cu doi ani, Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” a performat din nou, la invitația Ambasadei României în Statul Qatar, în prestigiosul Centru Cultural Katara.

Spectacolul a fost susținut vineri, 23 martie 2018, și a fost precedat de primirea oficială a delegației sibiene de către Excelența Sa Cristian Tudor, Ambasadorul României în Statul Qatar. Apoi, Junii Sibiului au invitat spectatorii într-o călătorie muzical-coregrafică prin marile regiuni folclorice ale României. Pentru acest moment, Silvia Macrea a conceput o reprezentație unică, în care străvechiul obicei Focul Viu din Mărginime s-a împletit cu secvențe din nunta tradițională din Bistrița, cu dansuri tradiționale din Maramureș, Bihor, Mehedinți, Câmpia Transilvaniei, din Moldova, de pe Valea Hârtibaciului, și cântece în interpretarea soliștilor Oana Tomoiagă şi Ovidiu Homorodean, colaboratori ai ansamblului. La spectacol au asistat, în calitate de invitați speciali ai Ambasadei României în Statul Qatar, ambasadorii Bulgariei, Palestinei, Nigeriei, Cubei și Turciei.

Într-o scrisoare de felicitare transmisă în data de 27 martie 2018, Excelenţa Sa Cristian Tudor, ambasadorul României în Statul Qatar, subliniază că spectacolul susţinut de ansamblul sibian a fost unul de excepție și „a impresionat membrii corpului diplomatic acreditat în Statul Qatar, oficialii qatarezi și, în special, comunitatea de români din Qatar, prin frumusețea și varietatea dansurilor, costumelor și cântecelor populare românești. Spectacolul din acest an, care a avut loc în data de 23 martie 2018, la Centrul Cultural Katara a fost dedicat marcării Centenarului Marii Unirii, moment important din istoria țării noastre, și subliniază deschiderea și atașamentul României la principiile toleranței, bunei coexistențe și respectului reciproc. Vă felicit că ați reușit, și de această dată, să puneți în scenă un veritabil eveniment cultural, prin intermediul căruia Ambasada României în Statul Qatar a adus o contribuție prețioasă la promovarea valorilor tradiționale românești. În egală măsură, doresc să îi felicit pe cei doi talentați soliști, Ovidiu Homorodean și Oana Tomoiagă, pentru prestația artistică de excepție.”

De asemenea, pe rețelele de socializare, spectatorii prezenți la Centru Cultural Katara, au caracterizat prestația ansamblului drept „fără egal…. Felicitări și mult respect!!!”, „talent și profesionalism de excepție!” și „O seară memorabilă”.

„Ne bucurăm că în anul în care sărbătorim un secol de la Marea Unire, Junii Sibiului recreează prin cântec și dans, harta României în inimile românilor aflați departe de țară. De asemenea, numărul semnificativ de spectatori qatarezi, prezenți la spectacolul nostru, ne demonstrează încă o dată că, într-adevăr, cultura este un instrument puternic pentru a crea punți de legătură între oameni și pentru a consolida înțelegerea reciprocă. Aprecierile corpurilor diplomatice din Qatar ne onorează și mulțumim Ambasadei României în Statul Qatar pentru această colaborare extraordinară”, a declarat Silvia Macrea, manager CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*