Spirometrii gratuite, efectuate la Dispensarul TBC, de Ziua Mondială fără Tutun

Sibienii vor avea posibilitatea să își măsoare gratuit nivelul de sănătate a plămânilor, prin intermediul spirometriei, în cadrul Zilelor Antifumat, organizate de Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.

Acțiunea va avea loc marți, 31 mai, cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun, la Dispensarul TBC (strada Morilor, nr.57, intersecția cu Șos. Alba Iulia), între orele 11.00 – 13.00. Persoanele care vor fi descoperite cu probleme ale plămânilor vor fi îndrumate către investigații suplimentare.

„Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu are periodic inițiative de conștientizare a populației cu privire la consecințele devastatoare pe care tutunul le are asupra sănătății, în condițiile în care majoritatea bolnavilor internați și consultați în unitatea noastră sanitară suferă de boli cauzate de fumat. Prin toate evenimentele pe care le-am organizat anul acesta în cadrul Zilelor Antifumat, sperăm să responsabilizăm un număr cât mai mare de oameni, astfel încât să abandoneze obiceiul fumatului înainte de a fi prea târziu pentru sănătatea lor”, a declarat Cristian Roman, Manager Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.

Cea mai utilă investigație pentru a aprecia severitatea afectării pulmonare cauzate de fumat este spirometria. Medicul mai poate recomanda și efectuarea unei radiografii toracice, analize de laborator și, în unele cazuri, de CT toracică (dacă există suspiciune de asociere a unui cancer pulmonar).

Spirometria este un test simplu, nedureros, care se face cu ajutorul unui aparat numit spirometru. Persoana supusă examinării trebuie să sufle într-un dispozitiv ce măsoară cantitatea de aer inspirată sau expirată voluntar, rezultatele fiind interpretate pe loc.

Fumatul determină în principal Bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC), aceasta asociindu-se de-a lungul timpului cu complicații, precum: insuficiență respiratorie (care în stadiile terminale devine oxigenodependență), cord pulmonar cronic sau cancer pulmonar, mai ales dacă se menține statutul de fumător. Abandonarea precoce a fumatului este factorul esențial care poate încetini evoluția bolii.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*