Spirometrii gratuite, la Sibiu, cu ocazia Zilelor Sănătății Plămânilor

Timp de trei zile, sibienii vor avea posibilitatea să își măsoare gratuit gradul de sănătate a plămânilor prin intermediul spirometriei, în cadrul Zilelor Sănătății Plămânilor, organizate de Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu în perioada 14-16 noiembrie.

Prima acțiune va avea loc mâine, 14 noiembrie, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Bronhopneumopatiei Cronice Obstructive (BPOC), în Shopping City Sibiu, între orele 11.00 – 14.00, sibienii beneficiind de spirometrii gratuite efectuate de medicii Spitalului de Pneumoftiziologie.

De asemenea, joi, 15 noiembrie, cu ocazia Zilei Naționale fără Tutun și vineri, 16 noiembrie, cei care doresc să își testeze sănătatea plămânilor, vor putea face gratuit spirometrii la Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, în cabinetul de Explorări Funcționale, la camera 7, între orele 12.00 – 14.00. Persoanele care vor  fi descoperite cu probleme ale plămânilor vor fi îndrumate către investigații suplimentare.

„Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu a avut inițiativa acestei acțiuni de conștientizare a populației cu privire la sănătatea plămânilor, în condițiile în care 1 din 4 bolnavi internați în spitalul nostru prezintă insuficiență respiratorie cauzată de BPOC,  iar aproximativ o treime dintre pacienții consultați în ambulatoriul de specialitate suferă de această boală. De asemenea, prin aceste evenimente dorim să atragem atenția și asupra consecințelor devastatoare pe care tutunul le are asupra sănătății, în condițiile în care cauza principală a BPOC o reprezintă fumatul”, a declarat Cristian Roman, managerul spitalului, în cadrul unei conferințe de presă organizată astăzi.

Bronhopneumopatia cronică obstructivă (BPOC) este o boală inflamatorie cronică, determinând limitarea progresivă a fluxului de aer în căile respiratorii. În timp, BPOC se agravează și poate duce la insuficiență respiratorie, afectare cardiacă și deces. BPOC este determinată în principal de fumat, riscul fiind în relație atât cu cantitatea de tutun fumată pe zi, cât și cu numărul de ani de fumat.

„Simptomatologia BPOC în faza stabilă este reprezentată de dispnee progresivă (lipsă de aer), tuse cu eliminarea de spută, respirație șuierătoare, dureri toracice vagi. Majoritatea pacienților nu conștientizează existența acestor simptome, astfel că prezentarea la medic se face de cele mai multe ori tardiv, întârziindu-se instituirea unor măsuri terapeutice adecvate”, a declarat dr. Ioan Drăghilă, medic primar pneumolog, director medical în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu.

Cea mai utilă investigație pentru diagnosticarea BPOC, permițând și aprecierea severității afectării pulmonare este spirometria. Medicul mai poate recomanda și efectuarea unei radiografii toracice, analize de laborator și, în cazuri selectate, de CT toracică (dacă există suspiciune de asociere a unui cancer pulmonar).

În evoluția BPOC pot apărea complicații: insuficiență respiratorie (care în stadiile terminale devine oxigenodependență), cord pulmonar cronic sau cancer pulmonar, mai ales dacă se menține statutul de fumător.

„Abandonarea precoce a fumatului este factorul esențial care poate încetini evoluția bolii. Vaccinarea antigripală și alte modalități de imunostimulare pot preveni o parte din exacerbări. Tratamentul medicamentos modern, constând în bronhodilatatoare, corticosteroizi, expectorante, antibiotice (în unele exacerbări), adaptat la gradul de severitate a bolii, ameliorează simptomatologia (în special dispneea), îmbunătățește toleranța la efort și menține integrarea socio-profesională a individului pentru perioade lungi de timp”, mai spune dr. Ioan Drăghilă.

BPOC reprezintă o problemă de sănătate publică la nivel mondial, sute de milioane de oameni fiind afectați de această boală.

„Dacă în urmă cu 10 ani, BPOC era șasea cauză de deces, acum, este pe locul 4 (3 milioane de mor din cauza acestei afecţiuni în fiecare an – circa 5% din decesele pe plan mondial), iar în următorii 10 ani se preconizează a fi a treia cauză. Rata de deces a crescut în ultimii ani cu 163%, iar rata de subdiagnosticare, cu până la 50%”, a declarat dr. Simona Berariu, medic în cadrul Direcției de Sănătate Publică Sibiu.

În România se află aproximativ 1 milion de bolnavi diagnosticaţi cu BPOC, conform Societăţii Române de Pneumologie, prezentând într-un an cel puţin două exacerbări ale bolii ce necesită spitalizare.

România se află pe locul 3 în Europa ca rată a mortalităţii prin BPOC la bărbaţi, după Ungaria si Irlanda, cu 60 de decese la 100 000 de locuitori.

În cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu sunt internați anual aproximatv 750 de pacienți cu exacerbări ale BPOC, iar numărul persoanelor consultate în ambulatoriul de specialitate al spitalului din cauza acestei boli depășește 7.000.


Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*