Spitalul Județean Sibiu, premiat cu medalie de aur de către Societatea Europeană de AVC (ESO)

În perioada 14-18 mai, conf.univ.dr. Corina Roman Filip, medicul șef al Secției Clinice Neurologie a SCJU Sibiu, a participat la cel de-al XVII-lea Congres al Societății de Neurologie din România și la Simpozionul Danubian de Neurologie, care a avut loc la București.

Corina Roman Filip

În cadrul congresului, Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu a fost premiat cu medalia de aur de către Societatea Europeană de AVC (ESO) pentru raportarea în Registrul European de AVC a tuturor accidentelor vasculare tratate cu proceduri de recanalizare (tromboliză).

Tromboliza intravenoasă este o metodă terapeutică netraumatizantă care constă in injectarea unei substanțe trombolitice, care se administrează intravenos și dizolvă cheagul de sânge care blochează circulația.  „Având în vedere că accidentul vascular cerebral este a treia cauză de deces la nivel mondial, în ultimii ani, în România, s-au făcut demersuri pentru asigurarea unui tratament performant în faza acută de AVC ischemic, tratament care presupune procedurile de recanalizare și care trebuie efectuate în primele 4 ore de la declanșarea accidentului, cu respectarea criteriilor de eligibilitate a pacienților, stipulate în protocoale. Până în februarie 2019 în România au existat doar 14 centre unde se aplicau procedurile de tromboliză, dar acest protocol s-a extins apoi la alte 31 de spitale din întreaga țară, printre care și SCJU Sibiu și ne bucurăm că putem oferi pacienților din județul Sibiu șansa de a beneficia de această posibilitate de terapie“, explică medicul sibian.

În lunile februarie și  martie, în cadrul secției de neurologie a SCJU Sibiu s-au înregistrat 128 de pacienți cu AVC ischemic, iar 16 dintre aceștia au beneficiat de procedurile de tromboliză, încadrându-se în fereastra în care acestea au putut fi aplicate.

Au mai fost premiate cu medalia de aur pentru raportări în Registrul AVC și alte instituții medicale: Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, Spitalul Clinic de Urgență Floreasca și Spitalul Universitar de Urgență Elias. De asemenea, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca a fost premiat cu medalia de platină.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*