Sprijin pentru cultivatorii de tuberoze din Hoghilag

La  vară vom simți din nou parfumul inconfundabil al tuberozelor din Hoghilag. Cultivatorii de tuberoze din comună vor beneficia gratuit de îngrășăminte, pesticide, stimulatori de creștere și alte substanțe necesare pentru cultivarea tuberozelor. Acestea le vor fi puse la dispoziție de Asociația Centrul De Excelență Pentru Promovarea Comunei Hoghilag, pentru a sprijinii cultivatorii acestei flori, care a devenit un adevărat brand pentru comună.

Fiecare cultivator își va face necesarul de îngrășăminte, pesticide, stimulatori de creștere etc, și îl va preda Asociației Centrul De Excelență Pentru Promovarea Comunei Hoghilag. ”Chiar astăzi vom avea o întâlnire cu toți cultivatorii din localitate, în sala de ședințe a pompierilor. I-am rugat pe fiecare să își facă un necesar, cu ce au nevoie, și să ne înmâneze listele. Apoi noi le vom achiziționa pentru ei. Am reușit să obținem câteva sponsorizări prin intermediul Asociației, și cu acestea vom ajuta toți cultivatorii”, spune Nicolae Lazăr, primarul comunei Hoghilag și unul dintre fondatorii Asociației Centrul De Excelență Pentru Promovarea Comunei Hoghilag, din care fac parte cultivatorii de tuberoze din comună.

Sprijin reciproc

Asociația Centrul De Excelență Pentru Promovarea Comunei Hoghilag a fost înființată în urmă cu mai bine de un an, de către Nicolae Lazăr, primarul comunei Hoghilag și inginerul agronom Ionuț George Diaconeasa, consilierul ministrului Daea, pentru a putea demara procedurile de certificarea Indicaţiei Geografice Protejate (IGP). ”Împreună cu Ionuț am pus bazele acestei asociații în care am cooptat majoritatea cultivatorilor de tuberoze din comună, iar acum ni se vor alătura și restul. Aveam nevoie de asociație pentru a demara procedurile de certificare. Și ne-am spus că, dacă tot avem o asociație, să o folosim ca să ajutăm oamenii. Așa că am strâns sponsorizări de la diferite firme și cu banii strânși, acum vom achiziționa îngrășăminte, pesticide, stimulatori de creștere și altele necesare cultivatorilor de la noi din comună, în funcție de necesarul fiecăruia”, continuă primarul Lazăr.

Planuri pentru sistem de irigații

Iar planurile pe care le are primarul împreună cu consătenii lui care cultivă tuberoze nu se opresc aici. ”Avem în plan crearea unei instalații de irigare pentru culturile de tuberoze din comună. Și știm cum! La noi în comună acum se introduce noua rețea de apă și canalizare. Sperăm ca anul viitor să fie finalizate. Rețaua veche de apă va rămâne dezafectată, iar pe aceea vrem să o transformăm într-un sistem de irigații pentru culturile de tuberoze. Vom monta pompe de aducțiune care vor trage apa din Târnava și prin conductele vechi, dezafectate după finalizarea noii rețele, vom transporta apa pentru irigații până la culturile de tuberoze. Este un proiect ambițios, dar îl putem pune în practică”, explică edilul.

În Hoghilag sunt deocamdată 21 de cultivatori de tuberoze, care cultivă această floare pe o sprafață de aproximativ 5,5 hectare.

În curs de certificare

Tuberoza din comuna Hoghilag va fi prima floare din România şi a treia din Uniunea Europeană care va primi din partea Comisiei Europene (CE) certificarea Indicaţiei Geografice Protejate (IGP). Avantajele pentru producători, în urma certificării calităţii unui produs cu IGP, sunt multiple, de la notoritate la nivel european, la măsuri de finanţare dedicate, naţionale şi europene. Toate acestea înseamnă plusvaloare pentru comunitate, dar şi dezvoltare economică, turistică şi culturală. ”Tuberoze se cultivă şi în alte părţi ale ţării, dar tuberozele care se cultivă la Hoghilag sunt speciale. Ele au un miros aparte, mult mai puternic şi mult mai plăcut decât cele cultivate în alte zone, iar florile sunt mai mici. Caracteristicile zonei determină aceste particularităţi ale florii. Cert este că tuberoza de Hoghilag e unică, motiv pentru care va primi această certificare IGP”, explică Nicolae Lazăr, primarul comunei Hoghilag.

Cum a ajuns tuberoza la Hoghilag

”La Hoghilag se cultivă tuberoze încă din perioada interbelică. Dar le cultivau exclusiv saşii, în scop comercial, şi erau foarte stricţi în păstrarea materialului săditor. După Revoluţie, când a fost un exod al saşilor în Germania, se spune că unul dintre ultimii saşi din localitate s-a dus la un român, i-a dat o punguţă cu bulbi şi i-a zis: <<Poftim un pumn de pământ sau un bulgăre de aur! De tine depinde!>>. Şi, evident, pentru localnicii din Hoghilag care au ştiut să ducă această tradiţie a cultivării mai departe, a fost un bulgăre de aur”, a povestit primarul comunei Hoghilag, Nicu Lazăr.

În 2018, comuna Hoghilag a fost declarată ”zonă cu resurse turistice”, datorită tuberozelor şi multitudinii de evenimente culturale care se desfăşoară aici, cel mai cunoscut fiind ”Sărbătoarea tuberozelor”, care are loc în fiecare an, la începutul lunii august.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*