Stație meteo la Liceul „Noica“

Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu a organizat, marți, premierea şcolilor participante la concursul „Şcoala mea se adaptează”, cu ocazia celebrării Zilei Mondiale a Mediului, având deviza anului „Nebuni după natură”. Astfel, premiul I a fost câștigat de Liceul Teoretic „Constantin Noica“ din Sibiu, conform voturilor primite.

premianti Calea VerdeLocurile II și III au fost ocupate de Școala „Al.I. Cuza“ din Tg. Mureș, respectiv de Școala Gimnazială „N. Orghidan“, Brașov.

Juriul s-a decis greu

Cele nouă şcoli participante la concursul „Şcoala mea se adaptează”, din municipiile Sibiu, Braşov şi Tg. Mureş, au amenajat sau reabilitat o parte din spaţiile verzi din incinta unităților de învățământ, prin plantarea de arbori, arbuşti şi alte plante autohtone. În acest demers, au beneficiat de o sumă de maxim 500 lei, acordată din bugetul proiectului „Calea Verde spre Dezvoltare Durabilă”. Cele trei școli câștigătoare au fost premiate cu câte o staţie meteo, având  scop didactic. Spaţiile verzi amenajate sau reabilitate înscrise în concurs pot fi vizualizate pe website-ul proiectului, la adresa http://caleaverde.ro sau https://www.facebook.com/CaleaVerde.

Patrimoniul natural trebuie protejat

„Marcarea Zilei Mondiale a Mediului reprezintă un îndemn de a acţiona unitar pentru protejarea patrimoniului nostru natural pe care avem datoria de a-l lăsa nealterat generaţiilor viitoare. În agenda de celebrare a evenimentului, am inclus activităţi educative care să contribuie la promovarea principiilor ecologice şi dezvoltării durabile, în scopul asigurării unui viitor prosper şi sigur din punct de vedere ecologic“, motivează Ionel Stelian Naicu, directorul executiv al APM Sibiu, care a înmânat premiile alături de Bogdan Lazăr, comisar în cadrul Gărzii de Mediu Sibiu, și Melinda Dragomir, ofițerul de comunicare al proiectului.

Proiectul „Calea Verde spre Dezvoltare Durabilă” cu o valoare total eligibilă de 4.628.535 euro, beneficiază de o finantare în valoare de 3.934.254,75 euro din partea Islandei, Liechtensteinului și Norvegiei prin Granturile SEE 2009 – 2014 și o cofinanțare în valoare de 694.280,25 euro,  asigurată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în cadrul Programului RO07 – Adaptarea la schimbările climatice. Proiectul se derulează în perioada ianuarie 2015 – aprilie 2017. Obiectivul general al proiectului constă în reducerea vulnerabilității umane și a ecosistemului la schimbările climatice și urmărește elaborarea unui set de bune practici privind adaptarea la schimbările climatice.

Merg la faza națională

Tot marți, reprezentanții APM Sibiu și ai Gărzii de Mediu Sibiu au premiat câștigătorii concursului de proiecte de mediu – faza județeană. Acest concurs tradițional se înscrie în agenda evenimentelor organizate cu prilejul Zilei Mondiale a Mediului – 5 iunie. Ca de fiecare dată, un partener important a fost Inspectoratul Școlar Județean. Premiul I, la categoria claselor V-VIII, l-au obținut elevii Andrei Rusu și Mihai Zăbavă, de la Liceul „Gustav Gundisch“ Cisnădie, pentru proiectul „Bicicleta și celulele solare“, iar ocupanta primului loc la categoria claselor IX-XII a fost echipa formată din elevii Lavinia Duță și Tudor Moaleș, de la Liceul „Onisifor Ghibu“ Sibiu, pentru proiectul „Păsările din vecinătatea noastră“. Premianții fazei judeţene vor participa la faza naţională a întrecerii, care se va desfăşura  în tabăra Muncel, județul Iaşi. Învingătorii au fost premiați de directorul Naicu și comisarul Bogdan Lazăr, care au ținut să le ureze mult succes la întrecerea națională.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*