Statuie amplasată ilegal de Primăria Sibiu

Fără avizul Direcției pentru Cultură, municipalitatea sibiană a găsit de cuviință să instaleze bustul compozitorului Nicolae Bretan în parcul de pe strada Nicolae Iorga, din vecinătatea complexului Cedonia.

De mai bine de o săptămână, reprezentanții Primăriei refuză să răspundă solicitării Mesagerului de Sibiu pe această temă.

„Amplasarea monumentelor de for public necesită avizul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale în cazul în care sunt amplasate pe domeniul public, conform Legii 120/2006, art. 2, alin. 1. În cazul bustului N. Bretan, reamplasat în locul menţionat de dvs., DJC Sibiu nu a emis un aviz pentru amplasare, dar stă la dispoziţia proprietarilor/beneficiarilor pentru intrarea în legalitate. Cazul de faţă se încadrează în procesul mai amplu de reamplasare/intrare în legalitate a monumentelor de for public din județul Sibiu, demarat de DJC Sibiu în 2018“, ne-a declarat dr. Valentin Delcă, directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Sibiu.

Bustul din bronz al lui Nicolae Bretan, realizat de Ana Rusu, a fost amplasat inițiat în parcul din Piața Unirii, în 2017, tot fără acordul instituțiilor de resort, ca să nu mai vorbim de vreo consultare publică în urma căreia să se stabilească oportunitatea demersului. După numeroase controverse, statuia fără „ștampile“ a fost înlăturată, la fel de subit, în toamna anului trecut. Însă acum a apărut la Cedonia. De când și mai ales de ce rămâne să aflăm în termenul legal de 30 de zile.


Mihai COLIBABA

One Comment

  1. Gheorghe says:

    Din solidaritate pentru Laura Bretan, descalificata pe nedrept la Eurovision!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*