„Stop! Azi mașina stă pe loc”

Garda de Mediu Sibiu marchează ziua instituției alăturându-se campaniei „Vinerea Verde“.

Angajații Gărzii de Mediu Sibiu au ales să se deplaseze doar cu mijloace de transport ecologice, astăzi, 12 martie, când se sărbătorește Ziua Gărzii Naționale de Mediu. Inițiativa lor vine în contextul campaniei „Vinerea Verde“, lansată de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

„În fiecare an, în data de 12 martie, sărbătorim Ziua Gărzii Naționale de Mediu, ocazie cu care eram obişnuiţi să organizăm diverse evenimente şi acţiuni de voluntariat, precum: cursuri de conştientizare pe tematica protecţiei mediului desfăşurate în unităţi de învăţamânt de pe raza judeţului Sibiu, furnizarea de materiale informative reprezentate de pliante, cât şi realizarea unor aplicaţii practice pe tema gestionării deşeurilor, extinderea suprafeţelor de spaţii verzi prin plantarea de arbori/arbuşti pe terenuri degradate împreună cu alte instituţii (Direcţia Silvică Sibiu) şi autorităţile publice locale etc. Ziua Gărzii Naționale de Mediu, în anul 2021, este marcată de contextul pandemiei de coronavirus care a afectat întreaga lume.

Cu acest prilej, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor lansează campania «Vinerea Verde!», un îndemn prin care suntem invitaţi să ne lăsăm mașina acasă în fiecare zi de vineri a săptămânii. Această iniţiativă a pornit de la o realitate care schimbă viața Planetei şi anume amprenta de carbon produsă din traficul rutier, care afectează calitatea aerului pe care-l respirăm. Pentru a marca dublul eveniment, Ziua Gărzii Naționale de Mediu şi lansarea campaniei «Vinerea Verde», o parte din angajaţii Comisariatului Judeţean Sibiu al Gărzii Naţionale de Mediu au luat iniţiativa de a utiliza, în data de 12 martie, alte mijloace alternative de transport, mai precis biciclete, pentru a da un exemplu de urmat şi altor instituţii publice“, ne-a declarat Elena Daniela Anghel, comisar șef al Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Judeţean Sibiu.

Ce este „Vinerea Verde“?

Cel puțin o dată pe săptămână, autoritățile ne îndeamnă să lăsăm mașina acasă și să mergem pe jos la serviciu sau în oraș, ori să alegem mijloace de transport mai prietenoase cu mediul înconjurător. Pentru a încuraja transportul alternativ, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor își propune ca, anul acesta, unul din patru angajați ai instituțiilor publice din mediul urban să se deplaseze cu mijloace alternative de transport în „Vinerea Verde“, urmând ca procentul să ajungă la 50 la sută în următorii doi ani.

Obligațiile instituțiilor

De asemenea, infrastructura „verde“ este susținută de Ministerul Mediului printr-un program dedicat, care impune tuturor instituțiilor publice să amenajeze parcări pentru bicicletele angajaților în 2021. Pentru perioada 2021-2022, programul prevede că fiecare instituție publică va avea o stație cu cel puțin două puncte de încărcare rapidă pentru mașinile instituției, iar în 2023 sunt prevăzute stații de încărcare pentru toate mașinile electrice ale angajaților, dar și pentru parcul auto al instituției.

O mașină electrică în fiecare instituție publică din România, în perioada 2021-2022, este ceea ce își propun cei de la Ministerul Mediului. Achiziția de mașini electrice în parcurile auto ale instituțiilor publice este o măsură obligatorie care poate fi cuprinsă în legea achizițiilor publice verzi și este sprijinită prin programul autorității de mediu RABLA PLUS.

DANIELA ANGHEL | comisar șef: „Prin această campanie se doreşte să impulsionăm mobilizarea verde, peste tot în țară. În acest sens, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor va introduce etapizat un plan de măsuri prin care autoturismele personale să fie înlocuite de către cât mai mulți români cu biciclete, trotinete electrice, mașini electrice sau mersul pe jos. Semnalul va fi dat de angajații instituțiilor publice de la nivel central și local din România, astfel încât minimum unul din patru angajați ai fiecărei instituții publice din România va veni la locul de muncă altfel decât cu autoturismul personal.“

Companiile din România vor putea să adere la „Vinerea Verde“ prin măsuri proprii, transmise autorității de mediu, iar acestea vor fi diseminate și promovate ca inițiative private.

Daniela Anghel

Transport public

Altă măsură are în vedere aderarea marilor orașe la inițiativa „Vinerea Verde“ pentru asigurarea de transport public gratuit în „Vinerea Verde“ peste tot în țară. Autoritatea de mediu va purta discuții cu primăriile din marile orașe ale țării pentru a adera la acest model de impulsionare a transportului cu emisii scăzute. Până în 2030, se estimează că transportul în comun în România va deveni 100% electric. Prin programul finanțat de autoritatea de mediu pentru achiziția de autobuze full electrice destinate transportului în comun, se urmărește ca, până în 2023, 20 la sută din autobuzele din parcurile auto destinate transportului în comun să fie autobuze cu emisii zero, după care urmează dublarea acestui procent în intervalul 2024-2025, atingerea unei proporții de 70 la sută în 2026-2027, culminând cu 100 la sută în 2028-2030.

„Vinerea Verde“ și la APM Sibiu

Și Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Sibiu s-a alăturat campaniei ministerului de resort. „Bazându-ne pe puterea exemplului de urmat, APM Sibiu, ca instituție care protejează mediul, lansează tuturor locuitorilor din județ invitația de a adera la această campanie care se derulează sub egida Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. Vă așteptăm alături de noi în Vinerea Verde!“, transmite directorul executiv Marius Iosif Pleșa.


Mihai COLIBABA

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*