Studenții protestează azi în fața Prefecturii

Studenții Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, reprezentați de Asociația Studenților în Psihologie Sibiu (ASPS), protestează pe data de 12 Februarie 2021, la ora 10:00, în fața prefecturii locale, pentru a-și susține dezacordul cu privire la limitarea dreptului studenților de a beneficia de transport feroviar gratuit.

În decursul zilei de 8 Februarie 2021, prim-ministrul României, domnul Florin Cîțu, a anunțat ca măsură de limitare a cheltuielilor bugetului de stat pentru anul 2021 reducerea subvenției pentru transportul studenților, în ciuda impactului bugetar redus, diminuat și mai mult în contextul pandemiei.

  • Dreptul studenților este susținut de Legea Educației Naționale nr. 1/2011 și operaționalizat prin Hotărârea de Guvern nr. 42/2017Dreptul de a călători gratuit cu trenul, la clasa a II-a, a intrat în vigoare la 1 februarie 2017 și de acesta beneficiază toți studenții înmatriculați la o formă de învățământ cu frecvență într-o instituție de învățământ superior acreditată, indiferent de distanță și numărul de călătorii.
  • Impactul bugetar al gratuității este unul redus spre nesemnificativ, în valoare de 214.500.588 lei/215 mln. lei, reprezentând 0,0189% din Produsul Intern Brut prognozat pentru anul 2021. Impactul redus al măsurii a fost confirmat și de prim-ministrul Florin Cîțu în anul 2017 când a renunțat la amendamentele ce vizau limitarea dreptului de a călători gratuit cu transportul feroviar.

Studenții se vor prezenta în număr redus, din cauza contextului pandemic, respectând toate normele de rigoare.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*