Studenții sibieni dansează la un festival din Sicilia

Ansamblul Folcloric Studențesc „Ardealul” din cadrul Casei de Cultură a Studenților Sibiu duce folclorul românesc, în perioada 6-12 martie, peste hotare, în cadrul celei de-a 73-a ediție a festivalului ”Almond Blossom” din Agrigento, Sicilia.

Festival ”Migdalilor Înfloriți” este un eveniment UNESCO la care participă ansambluri folclorice din 19 țări. Evenimentul aduce pe scenă dansuri incluse în Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO, sărbătorind atât venirea primăverii, cât și frăția dintre diferite culturi ale diferitelor țări.

Membrii Ansamblului Folcloric Studențesc ”Ardealul” vor etala pe scena siciliană diverse dansuri feciorești, incluse din anul 2015 de UNESCO pe lista patrimoniului imaterial al omenirii.

Dansul fecioresc (Lad’s Dance), specific mai multor zone din Transilvania este practicat în ocazii festive, iar specialiştii spun că este, din punct de vedere tehnic, unul dintre cele mai dificile dansuri populare româneşti. Fiecare comunitate are propriile variante, bazate pe armonie, mișcare, multă tehnică și ritm. Toți membrii comunității iau parte la dans, fie ca artiști interpreți sau simpli spectatori, iar dansul oferă tinerilor oportunitatea de a-şi consolida statutul social în comunitățile tradiționale, în special în rândul fetelor și a familiilor acestora, în vederea căsătoriei.

”Folclorul românesc, cu rădăcinile adânc înfipte în tărâmul strămoșesc, pașii de dans culeși din cele mai frumoase locuri și cântecul popular veșnic tânăr călătoresc cu ajutorul acestor tineri în cadrul unui eveniment care antrenează integrarea folclorului din diferite zone cu diferite valori, contribuind la un intens și necesar dialog intercultural”, a declarat Liliana Popescu, directorul Casei de Cultură a Studenților Sibiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*