Studenții ULBS la ”CFA Institute Research Challenge. Au recomandat investitorilor cumpărarea Albalact

Analiza financiară a liderului național de pe piața de lactate din România, compania Albalact a fost subiectul competiției ”CFA Institute Research Challenge” destinată studenților. În raportul prezentat juriului, echipa Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu a oferit ca soluție posibililor investitori cumpărarea acțiunilor companiei, la un preț ce a fost asemănător cu ceea ce s-a întâmplat apoi, în cazul real al companiei, care a fost preluată de către Lactalis.

cfa institute3Cinci studente la Master, la Facultatea de Științe Economice – Ioana Andreea Bogoslov, Alexandra-Gabriela Marina, Nancy Panța, Loredana Păunescu și Laura Lascu – alături de profesorii Eduard Stoica, Vasile Brătian, Liliana Bunescu, Diana Mihaiu, Livia Ilie și mentorul din partea CFA Society România pe Natalia Grossu, Fixed Income Portfolio Manager în cadrul NN Investment Partners, au participat la ”CFA Institute Research Challenge”, o competiție globală ce oferă studenților experiența bunelor practici profesionale în analiză financiară, cu un proiect care a vizat compania Albalact.

Analiza financiara

În cadrul competiției, echipa ULBS a întocmit o analiză financiară a liderului național de produse lactate, în urma căreia, trebuia să ofere trei soluții posibililor investitori: de a cumpăra, vinde sau deține (buy, sell or hold) acțiunile respective.

Competiția pune accentul pe munca în echipă, studenții formând echipe de cercetare și analiză a unei companii tranzacționate public. Fiecare echipă elaborează un raport, care trebuie să conțină o analiză fundamentală a companiei și a industriei în care activează aceasta, iar recomandarea trebuie justificată prin metodele de evaluare folosite.

Raportul este apoi prezentat în fața unui juriu. Există două evaluări distincte, realizate de către două echipe independente formate din profesioniști: una evaluează raportul, cealaltă prezentarea. Este desemnată doar echipa câștigătoare, fără a face alte clasamente între echipele participante.

”Soluția pe care echipa universității a oferit-o investitorilor, a fost de a cumpăra, decizie ce a fost luată și în cazul real. Chiar și pretul estimat a fost apropiat de cel cu care s-a efectuat tranzacția reală”, a declarat prof. univ. dr. Livia Ilie, prorector al ULBS.

Aprecieri

În urma acestei analize, echipa Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu a primit aprecieri din partea juriului. “Membrii juriului au apreciat raportul echipei ULBS ca fiind unul dintre cele mai bine structurate, iar prezentarea publică a fost una atent pregătită. Am remarcat o creștere permanentă a calității rapoartelor și a competiției și ne așteptăm ca și în ediția de anul viitor ULBS să participe cu o echipă cel puțin la fel de valoroasă ca cea de anul acesta”, a declarat dr. Mugur Popescu, vicepreședinte al CFA România.

Implicare mare

Această competiție, organizată de CFA Institute începând din 2002, a implicat de-a lungul timpului peste 15.000 de studenți din peste 1.000 de universități din întreaga lume. La cea de-a patra ediție desfășurată în România, din acest an, au participat 7 echipe din 6 universități: Academia de Studii Economice din București, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timișoara și Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu, precum și Academia de Studii Economice a Moldovei.

“În concordanță cu misiunea de promovare a celor mai înalte standarde de etică, educație și excelență profesională în domeniul investițiilor, CFA Institute și-a asumat un rol activ de pregătire a viitoarelor generații de profesioniști ai pieței de capital, prin organizarea unei competiții globale pentru studenți, care să simuleze condițiile reale de piață. Dificultatea, complexitatea competiției impun o muncă asiduă de câteva luni, atât a studenților, cât și a profesorilor, fapt demonstrat și de numărul mic de echipe care îndrăznesc să participe la o asemenea provocare. Performanța din acest an a echipei ULBS vine să demonstreze o dată în plus că ULBS, Facultatea de Științe Economice, se află în rândul celor mai prestigioase universități din țară, preocupată de pregătirea studenților săi pentru cerințele unei piețe a muncii dinamice și competitive.” a declarat prof.univ.dr. Livia Ilie, prorector ULBS, care a precizat faptul că analiza financiară a Albalact a început înaintea apariției primelor informații publice referitoare la preluarea de către Lactalis.

În acest an, câștigătoarea a fost o echipă a ASE București, care va reprezenta România la competiția internațională, de la Chicago (SUA).

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*