Studiu: A patra doză de vaccin Pfizer reduce cu aproape 80% rata mortalităţii provocate de COVID-19

A patra doză de vaccin anti-COVID-19 produs de Pfizer ar putea reduce cu circa 80% riscul de deces în urma infectării, potrivit unui studiu israelian efectuat pe baza datelor referitoare la peste o jumătate de milion de persoane cu vârste cuprinse între 60 şi 100 de ani.

A patra doză de vaccin anti-COVID-19 produs de Pfizer reduce cu circa 80% riscul de deces în urma infectării cu COVID-19, potrivit unui studiu israelian efectuat pe baza datelor referitoare la peste o jumătate de milion de persoane cu vârste de peste 60 de ani.

„În rândul receptorilor celei de-a patra doze de vaccin s-a observat o diminuare cu 78% a ratei mortalităţii cauzate de COVID-19, în comparaţie cu grupul nevaccinat cu a patra doză, adică cu grupul vaccinat cu a treia doză”, relevă studiul efectuat de Clalit, cel mai mare furnizor israelian de servicii de sănătate, împreună cu două centre academice israeliene.

Cercetarea a fost efectuată în perioada ianuarie-februarie, când varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 era deja dominantă în Israel. În urma răspândirii acestei variante care este cea mai contagioasă, Israelul a început în ianuarie campania de vaccinare cu a patra doză în rândul persoanelor cu vârste de peste 60 de ani, până în prezent fiind vaccinate cu această doză în Israel peste 747.000 de persoane, relatează Monitorul de Cluj.

Israelul a reuşit astfel să menţină în rândul vârstnicilor o mortalitate redusă legată de COVID-19, dar autorităţile încep din nou să fie îngrijorate de o creştere a numărului infectărilor în ultimele săptămâni, după relaxarea restricţiilor la jumătatea lunii februarie.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*