Sunteți invitați să contribuiți la dezvoltarea turismului într-un proiect ambițios

Regiunea Centru s-a alăturat altor cinci  regiuni din Europa, cu provocări diferite în crearea de oportunități de dezvoltare locală, având un scop comun: acela de a găsi cele mai bune soluții pentru dezvoltarea turismului în zonele periferice și montate. Aceste șase regiuni europene au pregătit proiectul RAMSAT pentru a ajuta comunități locale și regiuni din Portugalia, România, Marea Britanie, Slovenia, Spania și Bulgaria să descopere  noi modele și instrumente pentru  dezvoltarea turismului, ca alternativă de prosperitate economică.

În scopul identificării celor mai bune soluții pentru dezvoltarea turismului durabil în zonele montane și revitalizării acestor zone prin utilizarea sustenabilă a resurselor existente și prin promovarea patrimoniului cultural și natural, partenerii proiectului RAMSAT organizează, în 2 iulie 2020, primul eveniment internațional, ca parte a procesului de învățare interregională.

Evenimentul va avea loc sub forma unui webinar online intitulat „Interregional Webinar State-of-Art” și va reuni partenerii de proiect și actori relevanți din cele șase regiuni partenere ale proiectului.

Evenimentul va fi găzduit online de Asociația Euroregiunii Pleven-Olt, partenerul din Bulgaria în cadrul acestui proiect european, iar tematica va oferi participanților posibilitatea de a discuta despre turismul alternativ și despre politicile care sprijină dezvoltarea acestui tip de turism în regiunile proiectului. De asemenea, participanții vor putea identifica și propune noi modele și instrumente pentru dezvoltarea turismului ca alternativă de dezvoltare economică.

În cadrul evenimentului va avea loc o vizită de studiu virtuală în pitoreasca zonă a Canionului Râului Chernelka, Regiunea Pleven, pe parcursul căreia, participanții vor avea posibilitatea de a afla cum este organizat turismul alternativ în Bulgaria și de a învăța din modelele de politici privind dezvoltarea turismului durabil, împărtășite pe parcursul vizitei, și de a acționa pentru îmbunătățirea instrumentelor de politică locale şi regionale care sprijină dezvoltarea acestui tip de turism în regiunile lor.

În acest context și în vederea valorificării la maxim a lecțiilor învățate pe parcursul acestui eveniment online, Agenția Pentru Dezvoltare Regională Centru, în calitate de partener, invită organizațiile interesate de dezvoltarea turismului alternativ și identificarea de soluții care să sprijine dezvoltarea turismului durabil în zonele montane din Regiunea Centru, să participe la acest webinar online. Participarea la webinar este gratuită, iar înregistrarea poate fi făcută aici, până cel târziu la 1 iulie 2020. Agenda evenimentului este de asemenea disponibilă pe pagina de internet a proiectului RAMSAT.

Mesajul ADR: „Echipa RAMSAT din cadrul ADR Centru vă stă la dispoziție cu detalii suplimentare despre acest eveniment. Persoane de contact: doamna Ovidia Caba – ovidia.caba@adrcentru.ro, doamna Dumitrița Burduf – dumitrita.burduf@adrcentru.ro”.

Proiectul RAMSAT a fost lansat oficial pe 1 august 2019 și va fi implementat pe o perioadă de 48 de luni. Obiectivul principal al proiectului constă în îmbunătățirea instrumentelor politice regionale şi locale care abordează dezvoltarea turismului montan, ca alternativă de dezvoltare economică, beneficiind de modele de bună practică oferite de partenerii europeni ai proiectului: Regiunea Alte Alentejo din Portugalia, Regiunea Teruel din Spania, Euroregiunea Plevna-Olt din Bulgaria, Districtul Derry Strabane din Irlanda de Nord, Marea Britanie, Regiunea Zasavje din Slovenia, ADR Centru și Primăria Rășinari – din România.

Prima întâlnire a grupului tehnic de lucru a avut loc în data de 25 octombrie 2019, la Rășinari-Sibiu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*