Tablourile Doinei Veturia Papp, expuse la loc de cinste în Palatul ASTRA

 

În sala festivă a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu va avea loc, miercuri, 12 octombrie, la ora 13.00, vernisajul expoziției permanente de pictură a artistei sibiene Doina Veturia Papp.

Evenimentul va fi prezentat de dr. Doina Zapolski-Bușilă, dr. Olimpia Tudoran-Ciungan, prof. Natalia Pătărău și acad. Mircea Păcurariu, în prezența tuturor iubitorilor de artă plastică.

Cele 27 de tablouri fac parte dintr-o colecție particulară care a fost donată Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu de către dna Doina Zapolski-Bușilă, fiica artistei celebrate. „Frumusețea lucrărilor și gestul atât de prețios al familiei donatoare a determinat un gest, la fel de valoros, al d-lui Silviu Borș, directorul Bibliotecii, care a inserat în spațiile clădirii istorice o galerie de artă contemporană, deschisă publicului larg, și care va fi completată cu lucrări ale artiștilor sibieni. Suntem onorați de existența acestei colecții în spațiile Bibliotecii noastre, mai cu seamă că artista celebrată, dna Doina Veturia Papp, este strănepoata pe linie directă a cărturarului George Barițiu – bunica maternă a mamei, Maria Barițiu căsătorită Bontescu, fiind fiica academicianului George Barițiu”, a precizat Anca Vasilescu, coordonator departament Metodic.Comunicare.Programe în cadrul BJ ASTRA Sibiu.

Odată cu tablourile, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu a primit cu titlu de donație și un fotoliu aparținând familiei Barițiu, precum și numeroase scrisori personale, acte și fotografii de familie, care vor completa documentele donate anterior instituției de cultură.

Doina Veturia Papp a trăit între 1907-1991 şi a fost strănepoata lui George Bariţiu. Artista a pictat majoritatea celor 60 de portrete ale profesorilor care au predat, de-a lungul timpului,  la Institutul Teologic „Andrei Şaguna”, și care formează astăzi o galerie impresionantă în Aula Facultății de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna” de pe str. Mitropoliei. O placă memorială aşezată între aceste portrete o omagiază pe creatoarea lor.

„Artista nu a avut niciodată un atelier, dar a trudit cu migală zeci de ani la șevaletul său modest, cu o pasiune și o putere de muncă greu de imaginat la o persoană atât de fragilă fizic”, conchide Vasilescu.


papp

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*