Taxă pe poluare în orașe? Ce spune ministrul Mediului

Ministrul Mediului, Barna Tanczos, a declarat că România va trebui să decidă dacă vrea să fie aplicată o taxă pe poluare în orașe, precum alte 24 de state membre UE procedează. Acesta spune că unele administrații publice locale au găsit soluții pentru a combate poluarea și că nu este corect ca acestea să plătească pentru că se aplică sancțiuni europene la nivel național din cauza altor orașe. Ministrul a dat asigurări că anul acesta nu va fi aplicată nicio taxă, conform Digi24

„Nu este taxa auto. S-ar putea să fie o taxă de poluare. Primul principiu care guvernează în Europa toate aceste lucruri este «poluatorul plătește».

România va trebui să decidă dacă vrea să facă parte din grupul celor 24 de state membre care implementează diverse forme de constrângere a celor care poluează sau lăsăm sistemul cum este acum, când nimeni nu plătește nimic.

Riscul este ca din cauza unor orașe, unor centre urbane unde nu s-a făcut nimic pentru reducerea poluării, să plătească toată țara.

Infrigementul a venit în cazul Bucureștiului și a altor orașe. Dacă nu reușim să câștigăm acest proces împotriva Comisiei vom plăti.

Poluatorul plătește sau toată țara.

Al doilea lucru este dacă vrem să reducem poluarea prin aplicarea unei taxe. Unele țări spun că «nu» și găsim alte metode. Sunt alte țări care spun «da, aplicăm o taxă».

În niciun caz taxa în sine este scopul, ci reducerea poluării”, a afirmat Tanczos, joi seară, la Digi24.

Acesta a spus că varianta “taxei oxigen”, așa cum se întâmplă în alte state europene, “este foarte interesantă și poate fi aplicată în România”.

“Poate să genereze o chestiune socială. Nu mi se pare corect ca în zone în care chiar are lumea grijă de calitatea aerului, unde autoritatea publică locală ia măsuri, găsește soluții, să plătească și ei, pentru că altcineva poluează.

Este nevoie de o dezbatere publică națională. Este nevoie de o discuție cu Comisia (Europeană – n.red.), pentru că nu vreau să pățim ca în ultimii 10 ani să pierdem toate procesele.

Dacă societatea decide per ansamblu că este nevoie de restricții în numite orașe ele trebuie să fie legale”, a spus oficialul din Guvern.

Ministrul Mediului a precizat că dezbaterea va fi finalizată și va exista o decizie la sfârșitul lui 2021.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*