Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu, lider la nivel național la numărul de proiecte finanțate prin Programul Europa Creativă

Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură (EACEA) a Comisiei Europene a selectat proiectul „People Power Partnership”, cu Pan.Optikum Action Theatre ca lider, în cadrul categoriei „Proiecte de cooperare de mai mare amploare”, TNRS fiind unul dintre cei 14 parteneri ce provin din 11 țări europene. Proiectul beneficiază de un buget total de 3,98 milioane de euro, este cofinanțat în proporție de 50% de Uniunea Europeană și se va derula pe o perioadă de patru ani, respectiv octombrie 2020 – octombrie 2024.

După proiectul european „Power of Diversity – The Crossing Lines” (2015 – 2018), în care TNRS a fost de asemenea partener, aceasta este a doua oară când un proiect al „scenei independente”, în colaborare cu organizații și festivaluri internaționale, a câștigat încrederea juriului și a Comisiei Uniunii Europene. „People Power Partnership” este un proiect de teatru participativ, destinat spațiului public, care facilitează întâlniri reale și durabile între tineri, într-un context artistic. Pe parcursul proiectului, 104 tineri (cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani), provenind din orașele partenere, vor dezvolta 13 producții independente, dar și un spectacol comun final, de mari dimensiuni, ce va fi prezentat în turneu prin cele 11 orașe partenere, în cadrul unor festivaluri internaționale de prestigiu.

Un proiect cu adevărat construit de oameni pentru oameni

În prima fază a proiectului, în fiecare dintre cele 7 orașe-gazdă stabilite de comun acord între parteneri, se vor reuni și vor lucra împreună timp de două săptămâni, câte 2 grupuri alcătuite din 8 participanți fiecare, provenind din orașe diferite și care au fost selectați, în prealabil, în urma participării la un atelier. Producțiile rezultate vor fi prezentate într-un spațiu public, constituind parte integrantă a unui festival de artele spectacolului. Textele ce vor sta la baza acestor spectacole se vor concentra pe teme sociale relevante și de actualitate. Prin intermediul acestui proces, tinerii participanți devin ei înșiși autori, contribuind la conceperea spectacolului prin propunerea unor subiecte inspirate din viața lor de zi cu zi: provocările societății în care trăiesc, globalizarea, amenințările pentru mediul înconjurător etc. O formă de exprimare apreciată de tânăra generație, hip-hopul, ca tip de cultură urbană, servește atât ca generator de mișcare fizică, cât și ca suport muzical. Întregul demers este susținut de către o echipă de creație.

În a doua etapă a proiectului, participanții contribuie la realizarea producției principale, în grupuri de 8 persoane din câte patru orașe partenere, care se bazează pe primele 13 producții realizate în prima etapă. După premiera mondială din Freiburg, producția finală va fi prezentată în cadrul festivalurilor asociate, în diferite componențe ale grupurilor. Pe toată durata desfășurării proiectului, partenerii susțin schimburile culturale dintre participanți prin perioade de activitate intensă și evaluare sistematică a strategiilor concrete de dezvoltare a publicului, demers gestionat de către Universitatea de Științele Educației din Freiburg, prin evaluare de specialitate și publicare a rezultatelor obținute.

Pe de altă parte, proiectul are drept scop și dezvoltarea termenului de „spațiu public”, prin extinderea lui și asupra mediului virtual. În contextul spectacolelor susținute în toate orașele partenere, va fi dezvoltată o aplicație interactivă de gaming, bazată pe un sistem GPS, care va crea o punte între spațiile virtuale și cele analoge.

Șapte proiecte Europa Creativă cu parteneriat TNRS

Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu este lider la nivel național ca număr de proiecte europene la activ, din 2014 până în prezent, poziție certificată de Biroul Europa Creativă România, Unitatea de Management a Proiectului din Ministerul Culturii, cu ocazia webinar-ului „Europa Creativă: bune practici de cooperare în artele spectacolului”, desfășurat în data de 6 octombrie 2020. „Be SpectACTive!” (2 ediții), „Poetic Invasion of the Cities”, „Power of Diversity – The Crossing Lines”, „Voices of Solidarity”, „Liberty. A New European Generation” și „Power People Partnership” sunt proiectele în care Naționalul sibian a înregistrat titulatura de partener.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*